fallback

Меркел и Оланд настояват Гърция да си изпълнява задълженията

Според президента на Франция единствено прилагането на мерките може да гарантира на Атина членство в еврозоната

22:01 | 23.08.12 г.

Германският канцелр Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Германският канцелр Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд настояват Гърция да продължи с болезнените реформи, за да остане в еврозоната, съобщава Асошиейтед прес.

Срещата на Меркел и Оланд е подготовка за предстоящите им разговори с гръцкия премиер Андонис Самарас, който утре ще е в Берлин, а в събота - в Париж.

Меркел заяви, че е важно всеки да изпълнява поетите задължения. Тя добави, че "ще окуражи Гърция" да върви неотклонно по пътя на реформите.

Германия ще изчака доклада на тройката институционални кредитори - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) - преди да вземе каквото и да било решение за Гърция, коментираха по-рано представители на правителството в Берлин.

Оланд подчерта, че той иска Гърция да остане в еврозоната и добави, че единствено от Атина зависи "да бъдат положени абсолютно необходимите усилия", за да се гарантира това.

В кратки изявления пред журналисти след срещата си Меркел и Оланд не коментираха намеренията на Гърция да поиска повече време за извършване на реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още