fallback

Неубедителни икономически данни понижиха европейските индекси

Данните за мениджърските поръчки в региона говорят, че еврозоната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие, коментира анализатор

19:26 | 23.08.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Надеждата за нови монетарни стимули в САЩ не успя да задържи европейските индекси на зелена територия в четвъртък, след като слабите макроикономически данни от двете страни на Атлантическия океан разколебаха инвеститорите, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,59% до 268 пункта. В сряда индексът се понижи с 1,2% - най-лошото представяне от началото на август.

Данните за мениджърските поръчки в региона говорят, че еврозоната ще изпадне в рецесия през третото тримесечие. Те означават, че брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз ще се понижи с 0,5%, което ще е най-сериозният спад за последните три години и половина“, посочва Густаво Багатини, икономист на RBC Capital Markets.

Рисково чувствителните сектори като банките и компаниите за суровини се оказаха най-сериозно засегнати.

Сред губещите се нареждат Banco Santander SA, Royal Bank of Scotland Group PLC, Credit Agricole SA, BNP Paribas SA и френският нефтен гигант Total.

Първоначално настроението на инвеститорите беше подкрепено от надеждата, че Федералният резерв (Фед) в САЩ ще предприеме нов кръг вливане на ликвидност (QE3).

Стенограмата от последната среща на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC), публикувана в неделя следобед, разкрива, че нови мерки за стимулиране на икономиката са били обсъждани активно.

Стенограмата е на 3 седмици, а оттогава данните за икономиката са по-добри от очакваното, коментира Багатини. „Ако докладът за заетостта през септември е добър, QE3 може да бъде отложен“, допълва той.

В Китай също се появиха спекулации за нови монетарни стимули поради слабите данни за производството през изминалия месец.

„Данните за еврозоната ни карат да предполагаме, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта. Известна подкрепа за пазарите оказва перспективата, че банката може да се намеси на облигационните пазари“, казва Багатини.

Думите на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че предоставянето на Гърция на допълнителни средства или време няма да реши проблемите на страната, също не окуражиха инвеститорите.

В САЩ броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработица през последната седмица, се увеличи до рекордни за последния месец нива.

DAX 30 във Франкфурт изгуби 0,97% до 6950 пункта като най-сериозни загуби понесоха компаниите за комунални услуги.

CAC 40 в Париж се радели с 0,84% до 3433 пункта.

Единствено британският FTSE 100 се задържа на зелена територия, след като се повиши с 0,04% до 5777 пункта отчасти поради доброто представяне на миннодобивния сектор, след като цените на металите се повишиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още