IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Strategy Economics: Еврото е „зомби валута“

То вече не покрива повечето критерии за функционираща валута, коментира анализатор

09:00 | 24.08.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Шоколади с опаковка на евро банкноти на витрината на сладкарница във Виена.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шоколади с опаковка на евро банкноти на витрината на сладкарница във Виена. Снимка: Ройтерс

Еврозоната е в хаос, а еврото вече не е функционално. Системата ще бъде възстановена единствено, ако проблемните страни се върнат към старите си валути, коментира Матю Лин, основател на Strategy Economics.

„Еврото е мъртво. То вече не покрива повечето критерии за функционираща валута“, пише икономистът в доклад, публикуван в сряда.

През последната седмица станахме свидетели на френетични опити на политици от еврозоната да намерят изход от кризата. 

В сряда гръцкият премиер Андонис Самарас разговаря с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, за да се опита да извоюва за Гърция повече време за прилагането на условията по спасителната програма за страната.

Лин вярва, че евентуален прогрес що се отнася до спасяването на валутния съюз вече е безсмислен, тъй като еврото се е превърнало в „зомби валута“.

Той изтъква, че еврото вече не може да се използва за внос, което означава, че практически е престанало да функционира като валута.

„Има сведения, че търговците на петрол не искат да извършват доставки на клиенти в Гърция“, казва Лин.

„Защо не? Защото след 6 месеца, когато трябва да бъде извършено плащането, на тях може да не им бъде платено във валутата, в която са сключили сделката, а в драхми“.

Лин изтъква, че богатите европейски инвеститори избягват еврото и се ориентират към валутни убежища като пазара на недвижими имоти в Лондон.

Той предупреждава, че еврото се „демонетизира“, тъй като търговията замира, нови инвестиции липсват, икономическият растеж се забавя, а безработицата нараства.

Лин предлага на страните от периферията на еврозоната, чиито облигации имат най-висока доходност, да бъде позволено да напуснат еврозоната. Той прогнозира, че ако това бъде направено, възстановяването им ще бъде бързо.

„Когато страни като Италия и Испания се върнат към старите си валути, икономическият им растеж ще е много висок“, коментира той.

„Да имате функционираща валута, дори тя да е обезценена чувствително и да не се котира особено високо на валутните пазари, е много по-добре от това да нямате валута въобще“, допълва той.

Според Лин, след като по-слабите страни напуснат еврозоната, техните фондови пазари ще се възстановят. Според него най-важният въпрос е кога инвеститорите трябва да започнат да купуват европейски акции отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Голямата грешка е, че се обяснява как еврото някак пречи на структурните реформи в засегнатите икономики, а това не е вярно. Това което пречи са социалните разходи на страни които не могат да си ги позволят в този им размер. И политическото нежелание да се правят бързи и решителни ходове.Виж например Ирландия - тя пое процентно може би най големия дългов шок. Обаче за последните 2-3г. с бързи реформи е вече на път да изплува от дълговото блато при това все още са си в ЕЗ.Проблема на Гърция, Испания и до скоро Италия са некъдърните политици, а не опциите за прекратяване на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Бре как го измисли - еврото не ставало за внос. Ами да ми даде 1-2млн. евро да видим дали не става за внос. Рядко срещани глупости. Те задлъжнелите страни еврото точно им трябва да е евтино както е сега. А ако се върнат към старите валути ще са в перманентен фалит, а ще ограбят и населението си с девалвацията на тази нова/стара валута. Има два изхода от прекомерните дългове - или инфлация, чрез печатане на пари, така всички ще поемат разликата или фалит с сериозно преструктуриране т.е. банките да пият една студена вода. Познайте към кое се върви през цялото време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Това е другата гледна точка .Цената на собствената валута съответства на състоянието на икономиката. Без големи структурни промени ЕЗ само си увеличава агонията. Трябват и промени в търговските отношения вътре в ЕС и между ЕС и останалите партньори.Южните държави до 2 години няма да им остане икономика и дейности които да спасят.То ако става само с печатане на валута, да се отвържем от еврото и всички ще станем "богати и състоятелни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Умирам от кеф да се забавлявам с подобни изказвания и анализи. Ще ви върна 2 години назад, когато се говореше същото за долара, нямаше да бъде вече резервна валута, юанът щеше да го задмине, бил балон и т.н., а сега какво стана. То бива бива анализи, ама на всяко понижение да обявяваш фалит не си е анализ, а стреляне в тъмното, за да ти напишат името по медиите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Лихвите по дълговете на Италия и Испания се сринаха и сега куцо кьораво и сакато което се води финансов менажер (т.е. финансов измамник) ще се спука да ни обясняват как всичко е в разруха и да ревът за печатница за пари да има сътресения напрежение и хаус там правят те пари не в спокойна обстановка, това е техния кошмар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още