IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Strategy Economics: Еврото е „зомби валута“

То вече не покрива повечето критерии за функционираща валута, коментира анализатор

09:00 | 24.08.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Шоколади с опаковка на евро банкноти на витрината на сладкарница във Виена.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шоколади с опаковка на евро банкноти на витрината на сладкарница във Виена. Снимка: Ройтерс

Еврозоната е в хаос, а еврото вече не е функционално. Системата ще бъде възстановена единствено, ако проблемните страни се върнат към старите си валути, коментира Матю Лин, основател на Strategy Economics.

„Еврото е мъртво. То вече не покрива повечето критерии за функционираща валута“, пише икономистът в доклад, публикуван в сряда.

През последната седмица станахме свидетели на френетични опити на политици от еврозоната да намерят изход от кризата. 

В сряда гръцкият премиер Андонис Самарас разговаря с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, за да се опита да извоюва за Гърция повече време за прилагането на условията по спасителната програма за страната.

Лин вярва, че евентуален прогрес що се отнася до спасяването на валутния съюз вече е безсмислен, тъй като еврото се е превърнало в „зомби валута“.

Той изтъква, че еврото вече не може да се използва за внос, което означава, че практически е престанало да функционира като валута.

„Има сведения, че търговците на петрол не искат да извършват доставки на клиенти в Гърция“, казва Лин.

„Защо не? Защото след 6 месеца, когато трябва да бъде извършено плащането, на тях може да не им бъде платено във валутата, в която са сключили сделката, а в драхми“.

Лин изтъква, че богатите европейски инвеститори избягват еврото и се ориентират към валутни убежища като пазара на недвижими имоти в Лондон.

Той предупреждава, че еврото се „демонетизира“, тъй като търговията замира, нови инвестиции липсват, икономическият растеж се забавя, а безработицата нараства.

Лин предлага на страните от периферията на еврозоната, чиито облигации имат най-висока доходност, да бъде позволено да напуснат еврозоната. Той прогнозира, че ако това бъде направено, възстановяването им ще бъде бързо.

„Когато страни като Италия и Испания се върнат към старите си валути, икономическият им растеж ще е много висок“, коментира той.

„Да имате функционираща валута, дори тя да е обезценена чувствително и да не се котира особено високо на валутните пазари, е много по-добре от това да нямате валута въобще“, допълва той.

Според Лин, след като по-слабите страни напуснат еврозоната, техните фондови пазари ще се възстановят. Според него най-важният въпрос е кога инвеститорите трябва да започнат да купуват европейски акции отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Увеличаването на дълговете не е трайно разрешение на дълговия проблем , а задълбочаване и отлагане във времето.Отписването на държавни дългове и лоши кредити , фалити и икономии с цел изплащането им е истинското финализиране на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Аз все си мислех че тъговията на петрол става в долари ....може и да греша разбира се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
A+Навъртай се повече наоколо. Липсват хора които виждат по-далече от носа си!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Smart, сега като напиша отново че еврото и достъпа до евтини ( и безконтролни) кредити закопа Южните държави ще ме залеят с минуси. Но и цели поколения от политиците им имат сериозна заслуга. За съжаление разделенията в Европа ще се задълбочат. Ако не се премине в нещо като подобие на бившата СИВ ( от бившия соц. лагер), разделението и апатията ще вземат връх в следващите 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
ПИГС още се мислят за ВИП, но в техния случай ВИП по-скоро значи Временно Имам Пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
Безспорно ще има бунтове, но качествените работните места в ПИГС вече се топят като арктическия лед. Това е безиходна спирала и колапс на потреблението и социална разруха ще има несъмнено. Но идеята е, че е южняците са "адски наднормени" и затова страдат от "високо кръвно", "диабет", "болки в ставите" и "разширени вени". Разбира се те си решават колко "килограма" да свалят "всеки месец", но е факт, че ако сега са 90-100 килограмови прасчовци, то трябва да слязат до 60 - 70килца. Иначе често ще си имат "инфаркти" и доктор леля Меркел ще трябва да им прави спешно "байпасче".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
smart-ass
преди 11 години
Югът още не осъзнава или подценява заплахата наречена Източна Европа. Особено Вишеградската четворка и Прибалтиките. Унгария и Полша тотално "подяждат" земеделския износ на южняците, а Чехия и Словакия са рай за инвестиции във финансови услуги и индустрия. Знаеш ли, че близо 35% от словашкото БВП идва само от автомобилостроене, а не от туризъм и недвижими имоти. Знаеш ли че покупателната способност на Чеха и Словака е вече по-висока тази на средният грък, малтиец и португалец, скоро ще настигне тази на испанеца и италианеца. Поляка не е много по-назад, а Полша е почти колкото Испания по население. Как мислиш - дали това търсене остава незадоволено?! Прибалтиките по-обедняха, но те си работят стабилно за Скандинавия. В новата икономическа реалност в Европа, Югът трябва да работи сам за себе си - защото вече не е атрактивен за инвестиции. Просто ПИГС още не осъзнават и се присмиват на Източна Европа, а тя им доволно им изяжда хляба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
smart-ass
преди 11 години
Единственият начин Еврозоната да оцелее в този си вид е Югът да обеднее драстично - тоест да девалвира, чрез дефлация и спад на заплати наполовина. Те няма да го направят и затова рано или късно Еврозоната ще се свие на север от Алпите и Апенините. Просто на южняците ще им писне да са вечно в спад, депресия и безизходица, ако щете. Безработицата ще стане точно като в Северна Африка, БВП ще пада с 2-3% годишно и ще дойде момента в който самите ПИГС ще си кажат че няма какво да губят и ще си върнат валутите. Може да ги девалвират контролирано - 10-15% годишно. Виждате държави като Естония, Полша и Словакия как отбелязват брутален растеж над 3% годишно и за пресните абсолвенти въобще не е проблем да си намерят грамотна работа в големи компании у дома. Може да Вие е смешно, че минималните заплати в тези държави от бившия соц са наполовина от тези на южняците, но тук средната класа процъфтява, а в ПИГС се топи като парче сладолед капнал върху банския на словакиня на плажа в Хърватска, хе хе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
trendline
преди 11 години
Smart, това което препоръчваш е трагедия и самоубийство. При условие , че нямаш качествени свободни работни места, това ще намали още заплатите, ще доведе до колапс в потреблението и социална разруха и бунтове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
smart-ass
преди 11 години
съгласен за социалните разходи в южните държави. До голяма степен високата безработица там е резултат от щедрите помощи - тоест една помощ от 800 - 900 евро месечно чисто (за дълъг период от време) обезсмисля необходимостта да се примириш и да намериш някаква работица за 1200 - 1400 бруто, което след данъци става точно колкото помощта за безработен. Защо тогава да се бъхташ цял месец?! За мен помощите за тези без работа трябва да са за не повече от 9-месечен период. Вярно, че ще има сериозен проблем в краткосрочен план, но по-друг начин няма да спадне безработицата особено в Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още