fallback

Франция е по-близо до премахване на трудовите ограничения за българи и румънци

Френското правителство обяви, че облекчава достъпа на ромите до местния пазар на труда

11:22 | 23.08.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Френското правителство смекчава правилата за достъп на ромите до трудовия пазар в страната, съобщи министърът на териториалното развитие и жилищното строителство във Франция Сесил Дюфло.

Париж отменя данъка, който работодателите плащаха за наемане на роми на работа, и разширява списъка от професии, които те могат да упражняват.

От Париж уточняват, че предстои да обсъдят с България и Румъния, откъдето са повечето роми, пребиваващи във Франция, хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа на българските и румънските граждани до пазара на труда на страната.

Франция има право да запази рестрикциите за достъпа на българите и румънците до пазара на труда до края на 2013 г., както е записано в договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз (ЕС).

Европейската комисия приветства съобщението на френското правителство по въпроса за интеграцията на ромите, като в същото време насърчи Франция да отмени изцяло ограниченията възможно най-скоро.

Същевременно обаче френското правителство подчерта, че ще продължи да премахва незаконните ромски лагери, сформирани в страната. Това обаче ще става само със съдебна заповед.

От Еврокомисията изразиха готовността си да помогнат на френските власти „за по-добро формулиране на условията за премахване на нелегалните ромски лагери“.

Румънското правителство реагира със задоволство на решението на Франция да облекчи правилата, ограничаващи достъпа на ромите до пазара на труда в страната. Говорителят на румънския премиер Виктор Понта обаче съобщи, че официален коментар на Букурещ може да се очаква, след като бъде получена официалната декларация на френското правителство.

Още новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още