fallback

Отрицателната доходност по немските ДЦК не е гаранция за бъдещето на еврозоната

Инвеститорите всъщност са склонни да държат германските книжа точно поради спекулациите, че ако еврото изчезне, те ще поскъпнат

16:10 | 23.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите са склонни да държат германски ДЦК (бундове) поради спекулациите, че валутата може да поскъпне (заради разпадането на еврозоната) и да компенсира отрицателната им текуща доходност.

„Ако днес купите германски активи, деноминирани в евро, в случай на разпадане на съюза може да се окаже, че притежавате активи в по-ценна валута. Бундовете не са особено стойностни при тези нива на доходността. Единствената и най-добра причина да ги притежавате е вероятността за реденоминация“, казва Джейми Статърд, който участва в управлението на 1,6 трлн. долара като ръководител Международни облигации във Fidelity Management and Research Co. в Лондон.

Доходността на бундовете с матуритет през 2014 г. падна под 0% на 1 юни и остана негативна от 6 юли насам. Докато европейските лидери твърдяха, че работят върху план за „обезвреждане“ на дълговата криза, инвеститорите започнаха да залагат на разпадането на еврото. Вероятността някоя страна да напусне паричния съюз до края на 2014 г. се покачи от 64% до 66% за една седмица според залозите в Intrade.com.

„Валутната търговия е основната причина за ниската доходност по ДЦК не само в Германия, но и в Швейцария, Франция, Австрия, Холандия и Белгия“, каза Михаел Маркович, главен стратег към Credit Suisse Group AG в Цюрих. Според него проблемът с дълговете на периферните държави „показва силната страна на Германия, Австрия и Франция. Без тази слабост на едни държави, стабилните страни никога нямаше да имат шанса да плащат толкова ниски лихви.“

5-годишните лихвени разходи на Белгия са 1,31%, което е на 20 базисни пункта от рекордно ниската стойност от 20 ти юли. Инвеститорите печелят само 0,15%  от френските двугодишни ДЦК и 0,5% от холандските ценни книжа с подобен матуритет, пише Bloomberg.

Доходността за Австия, Белгия, Финландия, Франция, Германия и Холандия падна на исторически ниски нива след като търсенето по техните ДЦК се увеличи значително. Вчера еврото се търгуваше за 1,2324 долара, или 50% над рекордно ниските 82,30 цента, достигнати през октомври 2000 г.

„Очевидно има заченки на натрупващи се премии за разпадането на еврото при някои ключови облигационни цени в еврозоната. Ако някой вярва, че еврото ще изчезне като валута, то тогава сегашната ниска доходност има смисъл“, твърди Марк Дауйнг, мениджър на портфейли в BlueBay Asset Management в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още