fallback

ЕЦБ наема нови служители заради новите си отговорности

От началото на дълговата криза ЕЦБ започна да следи дали определени страни спазват условията по спасителните си програми

16:50 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на институцията Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се оказаха поредните жертви на дълговата криза, тъй като систематично им се налага да работят извънредно, пише CNBC.

В резултат на това ЕЦБ обяви, че разкрива нови работни места. Кампанията трябва да облекчи трудовия график на служителите, преуморяващи се с извънредна работа поради непривичните задължения, които институцията пое след задълбочаването на кризата в еврозоната.

Решението е взето след проучване на профсъюз, представляващ много от служителите на централната банка. Според публикуваните данни болшиството от тях са принудени да работят извънредно през цялото време.

Банката обяви, че разкрива 40 нови работни места, свързани с комплексни задачи като тази да се проследява дали определени страни спазват условията на договорените с тях спасителни програми.

Подобна подкрепа досега е оказана на Гърция, Португалия и Ирландия. През юни Кипър също обяви, че се нуждае от помощ.

ЕЦБ ще е отговорна и за процеса на отпускане на спасителен заем за испанските банки.

Миналия месец президентът на институцията Марио Драги призна, че 1600-те служители на ЕЦБ са подложени на значително натоварване. „Не е изненадващо, че служителите ни протестират, че са затрупани от работа. Нашата оценка е абсолютно същата“.

От началото на дълговата криза през октомври 2009 г. ЕЦБ пое нови и непривични отговорности освен обичайните си задължения да определя монетарната политика и основните лихвени проценти в региона.

Сега банката има задължението да следи дали определени страни спазват условията по спасителните си програми като реформират икономиките си.

На хоризонта се задават и нови отговорности за банката. Европейските лидери обсъждат предложение за създаването на централизиран надзорен орган за банките в еврозоната, който също ще бъде поет от ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още