fallback

Самарас: Гърция има нужда от глътка въздух

Не искаме още пари, а малко време, за да възстановим икономиката си, заявява гръцкият премиер пред германския Bild

10:38 | 22.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката си, посочва гръцкият премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Андонис Самарас иска повече време, за да може страната му да приложи тежките бюджетни икономии и реформи, съобщава BBC.

Самарас заяви пред германския всекидневник Bild, че Гърция се нуждае от „повече пространство, за да си поеме въздух“.

В сряда той ще се срещне с председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. По-късно през седмицата пък му предстоят срещи с фернския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

На тези срещи ще бъде поставен въпросът дали Гърция е направила достатъчно, за да получи следващия транш по спасителната програма в размер на 31,5 млрд. евро през септември. Ако не получи тези средства Гърция може да фалира и вероятно да напусне еврозоната.

Самарас е подложен на натиск да гарантира, че Гърция може да изпълни поетия ангажимент за допълнителни бюджетни икономии за 11,5 млрд. евро през следващите 2 години. Въпросните бюджетни икономии са част от условията за отпускането на помощта.

На разговорите с Юнкер Самарас вероятно ще предложи идеята прилагането на реформите и бюджетните съкращения да бъдат разсрочени с 2 години.

„Нека бъда ясен – ние неискаме още пари. Ние ще изпълним поетите ангажименти“, подчертава Самарас пред Bild.

„Ние обаче трябва да възстановим растежа си, за да се справим с бюджетния дефицит. Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още