fallback

Ентусиазмът на борсите в Европа отстъпи пред разпродажбите днес

ЕЦБ поля пазарите със студен душ, отхвърляйки спекулациите за планирани действия на пазара на облигации

18:54 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Сините чипове в Европа записаха понижения в понеделник, отстъпвайки от четиримесечния връх, записан през миналата седмица. В основата на днешните разпродажби се оказаха добивните компании, след като Caterpillar предупреди за влошаване на перспективите пред глобалната икономика.

Индексът FTSEurofirst 300 се понижи с 0,46 на сто до 1 105 пункта. През миналата седмица показателят достигна четиримесечен връх заради спекулациите, че европейските лидери са готови да действат решително за преодоляване на кризата, като най-големите надежди бяха възложени на Европейската централна банка.

Днес обаче институцията поля пазарите със студен душ като отхвърли всички спекулации, че се планира неограничена програма за изкупуване на държавни облигации. Официалната позиция е, че се поднася подвеждаща информация за решения, които все още не са взети, пише CNBC.

На Острова FTSE 100 се понижи с половин процент до 5 826 пункта. В Германия пък DAX приключи деня с понижение от 0,1 на сто до 7 033 пункта, макар в средата на търговията да се движеше с ръст от над 0,5 на сто. Основният индекс в Париж САС 40 изгуби 0,3 на сто до 3 478 пункта.

Като цяло през деня липсваха икономически новини, като водеща сила отново придобива ситуацията в Гърция. Испания също отново попада в полезрението на инвеститорите, като очакванията, че правителството на страната скоро ще потърси спасителна помощ, се увеличават.

Това се случва на фона на спад на доходността по испанските облигации до седемседмично дъно. Основният индекс на борсата в Мадрид се понижи с 1,2 на сто до 7 470 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още