fallback

Излизането на Гърция от еврозоната е управляемо

По-добре е обаче страната да остане във валутния блок, коментира членът на УС на ЕЦБ Йорг Асмусен

15:31 | 20.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Йорг Асмусен. Снимка: Ройтерс

Излизането на Гърция от еврозоната би могло да бъде управляемо, но е по-добре страната да остане в европейския валутен блок.

Това коментира Йорг Асмусен, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от ройтерс.

Асмусен допълни, че Bundesbank изразява резерви към плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации.

„Първо, ясно е предпочитанието ми Гърция да остане в еврозоната. В ръцете на самата Гърция е да реши, но в крайна сметка излизането й е управляемо“, коментира той в интервю за германското издание Frankfurter Rundschau.

Йорг Асмусен обаче предупреди, че отказът на Атина от еврото няма да бъде толкова подреден, колкото някои хора си мислят. 

„Това ще бъде свързано със загуба на растеж и повишаване на безработицата, а това би било твърде скъпо за Гърция, за Германия и за Европа като цяло“, посочва той.

В интервюто Асмусен изразява надежда постоянният спасителен фонд на еврозоната да влезе скоро в действие. Той подчерта, че постоянният фонд (ESM) е по-добър инструмент за справяне с кризата, отколкото временният (EFSF).

Йорг Асмусен допълни, че подробностите по идеята на ЕЦБ да се изкупуват ДЦК ще бъдат обсъдени на следващата среща на управителите на институцията. Той намекна също така, че може би се планира пред новата програма да не се поставят ограничения за изкупените обеми от дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още