fallback

Меркел ще подкрепи плана на Драги за намеса на дълговите пазари

Времето ни притиска да разрешим дълговата криза в еврозоната, коментира германският канцлер

21:13 | 16.08.12 г. 6

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че ще подкрепи предложението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за намаляването на разходите на силно задлъжнелите държави, предаде Bloomberg.

“Очевидно е, че времето ни притиска да разрешим дълговата криза в еврозоната, въпреки че сме на прав път”, коментира Меркел пред репортери в  канадската столица Отава, където канцлерът на Германия се срещна с премиера на Канада Стивън Харпър.

“Политиците от еврозоната сме се ангажирали да направим всичко възможно, за да спасим единната валута”, допълни Ангела Меркел.

В последните месеци се засилва натискът върху германския лидер да се съгласи на облекчаване на условията по спасителните планове, отпуснати на няколко държави от еврозоната, както и да приеме издаването на съвместни еврооблигации.

В началото на август Марио Драги съобщи, че ЕЦБ ще изработи механизъм за директни покупки на капиталовите пазари, за да стабилизира разходите за финансиране на държавите от еврозоната.

В замяна на помощта обаче институцията ще постави условия за строги икономии и мерки за структурни реформи.

Предстои централната банка на еврозоната да представи детайли по предложението си. Едва след това може да се очаква решение от испанското правителство дали да бъде поискан пълен спасителен пакет за страната.

През следващата седмица Ангела Меркел ще се срещне с гръцкия премиер Андонис Самарас и френския президент Франсоа Оланд. След това германският канцлер ще разговаря и с премиера на Италия Марио Монти.

Срещата й със Стивън Харпър е първата след лятната ваканция на лидера на Германия. По време на визитата Меркел посочи, че Канада трябва да бъде модел за подражание на Европа, а Харпър отговори, че има огромно доверие у европейските си приятели.

Финансовият министър на Канада Джим Флаерти коментира пред репортери, че еврозоната трябва да направи повече, за да преодолее кризата. Той посочи, че европейските държави разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с проблемите си, но е необходимо да предприемат съгласувани действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още