fallback

Уилбър Рос: Гърция всъщност е по-зле, отколкото изглежда отстрани

Подкрепям излизането й от еврозоната, както от гледна точка на страната, така и от гледна точка на ЕС, казва инвеститорът

20:46 | 14.08.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Макар накои страни в Европа да се подобряват, Гърция всъщност е по-зле, отколкото изглежда отстрани, заявява изестният инвеститор Уилбър Рос пред CNBC. 

Рос, който изправя на крака затруднени компании и напоследък инвестира сериозно в Ирландия, направи обиколка в региона и казва, че е видял една страна в безпорядък, чиито граждани очакват тя да напусне ЕС и да създаде своя валута, за да свали бремето на дълговете си.

„В Гърция почти се усеща чувство на примирение, както сред хората на улицата, така и сред богатите, че страната в крайна сметка няма да остане в еврозоната”, споделя той.

Това не е непременно нещо лошо, казва Рос, според когото последиците от излизането от валутния съюз сега биха били по-малки, отколкото по-рано, когато някои икономисти се опасяваха, че това ще подтикне други задлъжнели държави да последват Гърция.

Страната би спечелила от собствена валута, която да може да девалвира, което ще улесни изплащането на държавния й дълг в размер на над 400 млрд. долара.

„Подкрепям излизането на Гърция от еврозоната, както от гледна точка на страната, така и от гледна точка на ЕС”, казва инвеститорът.

„Мисля, че има достатъчно силни защитни механизми, особено сега, когато ЕЦБ при Марио Драги действа като кредитор от последна инстанция, така че процесът няма да е толкова болезнен. По-голямата част от дълга на Гърция не е частен, така че няма да има домино ефект.”

Завръщането към драхмата обаче няма да разреши всички проблеми на Гърция. Рос констатира, че ситуацията в страната е по-лоша, отколкото е смятал. 

Местните политици се опитват да яхнат икономическите страхове, като стоварват вината за кризата върху Германия, която се противопостави на няколко опита на ЕС за финансово избавление на страната.

”Някои местни политици започват да разиграват етническата карта. В Гърция има голямо негодувание към събитията от Втората световна война, и някои политици подклаждат напрежението като твърдят, че в основата на сегашната кризисна ситуация не е Еропейският съюз, а негативното отношение на Германия”, изтъква Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още