fallback

Испания удължава извънредните помощи при безработица

Безработните имат право на 400 евро месечно, след като изтече срокът, в който се подпомагат по обичайната правителствена програма

18:32 | 14.08.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Испания реши да удължи срока на действие на извънредната програма за подпомагане на безработни заради задълбочаването на кризата в страната, съобщи премиерът Мариано Рахой, цитиран от The Wall Street Journal.

Кабинетът на Рахой пристъпи към удължаването на срока за подпомагане на безработните след силен натиск от страна на опозицията, отбелязва изданието.

Говорител на опозиционната социалистическа партия коментира наскоро, че извиненията на правителството да не коментира въпроса с помощите при безработица са свършили и е време да се вземе решение.

Извънредната програма за подпомагане на безработните в Испания предвижда те да получават месечна помощ в размер на 400 евро, след като изтече срокът, в който могат да бъдат подпомагани по традиционната социална програма.

Правителството в Мадрид ще гласува удължаването на програмата на 24 август, като тя ще влезе в сила със задна дата от 16 август.

Испания е европейската държава с най-висока безработица. Всеки четвърти гражданин в страната е без препитание на фона на задълбочаващата се рецесия.

Ройтерс съобщава, че разходите във връзка с удължаването на срока на действие на извънредната социална програма са калкулирани в бюджета за сегашната фискална година. Наскоро испанският вестник El Mundo съобщи, че правителството е успяло да отдели 525 млн. евро за покриването на извънредните разходи.

В момента близо 250 хил. испанци получават 400 евро месечно, като се очаква до края на годината те да достигнат 750 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още