fallback

ЕЦБ ще е готова да действа съвсем скоро

Банката планира да се насочи към пазарите на краткосрочен дълг, обяви Кристиян Ноайе

16:26 | 09.08.12 г. 16

Европейската централна банка е решена да свали прекомерно високите рискови премии за страните от еврозоната и би трябвало съвсем скоро да е готова да действа. Такова е мнението на члена на управителния съвет на монетарната институция Кристиян Ноайе, пише Ройтерс.

„Не се съмнявайте относно решителността на ръководителите на ЕЦБ и техния капацитет за действия в рамките на дадения им мандат“, посочва банкерът в интервю за Le Point.

“Нашите действия ще бъдат в достатъчен обем, за да имат силно влияние върху пазара. Съвсем скоро ще сме готови да се намесим, като приоритетно ще се насочим към пазара на дългосрочен дълг“, обяснява Ноайе.

Според французина мандатът на ЕЦБ е доста широк, тъй като в него влиза и защитата на цялостта и стабилността на цялата еврозоната.

„Излизането на Гърция от еврозоната не е нещо, което попада в нашите представи. Нямаме план за подготовка при излизане на някоя от членките на валутния съюз“, категоричен е Ноайе.

Той обаче обяснява, че централната банка не може да замества политическите действия на отделните държави, които трябва да продължат да налагат реформи за сваляне на задлъжнялостта и подобряване на конкурентоспособността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още