fallback

Dax се устреми към 7 000 пункта

Европейските борси продължават да отчитат стабилен ръст, акциите на Standard Chartered се сринаха

19:55 | 07.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борсата във Франкфурт днес. Снимка: Ройтерс

И във вторник водещият германски индекс Dax продължи да нараства и се доближи още малко до заветното равнище от 7000 пункта. Пазарни експерти смятат, че продължаващите надежди за насърчаващи ликвидността мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще насърчат тренда.

Водещият индекс на борсата във Франкфурт приключи сесията с ръст от 0,71 на сто до 6967,95 пункта, като разочароващи макроикономически данни от Германия и Италия спряха възхода само временно. Подиндексите също растат - MDax с 0,37% до 11 167,50 пункта, а TecDax – с 0,07% до 796,37 пункта. 

„След като през последните няколко дни германският фондов пазар направи един формален Драги-спринт, сега цялостната пазарна картинка се просветлява“, казва Андреас Ликоу от MWB Fairtrade, цитиран от Ройтерс. Инвеститорите се надяват, че икономическият ръст отново ще се засили. След последните дни на рали обаче пазарни участници очакват, че може да има възможност за прибиране на печалби.

И рискът от глобална рецесия може да срине скромното доверие на инвеститорите по всяко време. Междувременно дори най-оптимистично настроените са разпознали действителната степен на дълговата криза в САЩ и Европа. Надеждите за своевременното решаване намаляват.

„Единственото нещо, което изглежда в момента е гарантирано за следващите няколко седми , е продължаващата висока волатилност", казват част от финансовите експерти на пазара. И по отношение на бурните времена при предишните есенни сезони на световните борси мениджърите настояват за по-висока ликвидност.

Въпреки изненадващо добро второ тримесечие Munich Re впечатли малко инвеститори с данните си. Акциите поскъпнаха с 0,5 на сто и не са сред топ книжата на Dax. Анализаторът от Equinet Филип Хеслер говори за солидни резултати, доста над очакванията. Лекото поскъпване на прогнозата за печалбата за 2012 г. не било голяма изненада. Презастрахователят обясни, че ще успее да надмине прогнозата си за печалба за цялата година от около 2,5 млрд. евро.

Спекулации за ново поколение смартфони донесе ръст и за Nokia. Акциите на финландския производител на телефони се изстреляха нагоре с 10%. Според слуховете Nokia може да представи новото си устройство в началото на септември преди дебюта на новите версии на iPhone на Apple.

„Колкото по-бързо представят нещо, толкова по-добре – това е мнението на пазарите“, казва Майкъл Раутанен от Inderes. „Ако го направят преди премиерата на новия iPhone, ще е по-добре, защото ще получат повече внимание“.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,7% до 268.80 пункта, предаде MarketWatch. Преди ден индексът добави 0,5% към стойността си, изразявайки надеждата на инвеститорите, че ЕЦБ може да започне да купува испански облигации.

Междувременно с високи ръстове се откроиха и някои периферни регионални индекси. Гръцкият индекс ASE Composite index нарасна с 1,9% до 620,46 пункта, като акциите на National Bank of Greece SA скочиха с 5,4%. Компанията за залагания OPAP SA също отчете значителен ръст от 3,3%.

Португалският индекс PSI 20 нарасна с 2,8% до 4835,43 пункта, воден от енергийните компании. Акциите на Galp Energia SGPS SA поскъпнаха с 2,6%, а тези на EDP-Energias de Portugal SA – с 3,3%. И банките отчетоха добро представяне, като Banco Espirito Santo SA добави 5,5% към пазарната си капитализация. А в Мадрид индексът IBEX 35 отчете нарастване с 2,2% до 7211,10 пункта, воден от Banco Santander SA, търгуваща се с 3,1% над вчерашната си оценка. В Лондон FTSE 100 се повиши с 0,56% до 5841,24 пункта въпреки срива на акциите на Standard Chartered, които на борсата в Хонконг се свиха с повече от 7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още