fallback

Брюксел ще подготви плана за европейски банков съюз до началото на септември

Европейските власти планират нов единен надзорен орган да замести сегашния банков регулатор и целят той да заработи още догодина

16:30 | 07.08.12 г. 4

Брюксел иска да представи плана си за европейски банков съюз до 11 септември, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на запознат анонимен източник.

На последната среща на върха европейските лидери се споразумяха, че проектът за банковата интеграция е спешно необходим, за да се прекъсне връзката между банките с проблеми и правителствата.

Според източника на изданието в предложението детайлно ще бъде описан бъдещия европейски надзорен орган, както и ще бъде разяснена единната европейска схема за гарантиране на депозитите.

Европейските власти ще са готови и с детайлно предложение за създаването на единна европейска „лоша“ банка, отбелязва изданието.

Сегашният банков регулатор ще изгуби контрола си върху финансовите институции в еврозоната. Новият надзорен орган пък се планира да бъде агенция към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Европейският банков съюз се създава, за да стане възможно закъсали банки да се рекапитализират директно със средства от постоянния спасителен фонд. „Директната рекапитализация на банките със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната и крайъгълен камък в усилията ни да се прекъсне порочният кръг между банките и държавите. Това ще бъде мощен инструмент, който ще облекчи натискът върху държавите от еврозоната ", обясни неотдавна еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен.

Детайлите по плана за европейския банков съюз ще бъдат обсъдени на среща между представители на Европейската комисия и ЕЦБ, която вероятно ще се състои още този месец. Целта е планът да бъде одобрен на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се състои в средата на декември, така че новият банков надзорен орган да започне да функционира още през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още