fallback

Икономиката на Италия се е свила с още 0,7% през второто тримесечие

Годишният спад на БВП е 2,5%, съобщи италианската статистическа служба

15:14 | 07.08.12 г. 2

Рецесията в Италия се е задълбочила през второто тримесечие на годината, като заплашва да осуети опитите на технократа Марио Монти и правителството му да овладеят дълговата криза, предаде Ройтерс.

Правителствената статистическа служба ISTAT съобщи днес, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия за периода април-юни се е понижил с 0,7% спрямо периода януари-март, когато беше отчетен спад от 0,8%. Това означава, че икономиката на страната се свива в продължение на поне една година.

На годишна база италианската статистика отчете, че БВП на страната се е понижил с 2,5%.

Отслабването на италианската икономика ще доведе до свиване на данъчните приходи, увеличаване на безработицата и спад на потребителските разходи. Това още повече ще затрудни Монти в постигането на фискалните му цели.

В края на миналата година италианският премиер прокара икономии за над 20 млрд. евро, за да намали публичните разходи и да урегулира дълга и дефицита. Мерките обаче очевидно тежат на икономиката, тъй като сериозно удрят по инвестициите и потребителските разходи.

Аннамария Грималди, анализатор от Intesa Sanpaolo, коментира, че няма изгледи перспективите пред италианската икономика да се променят. Тя посочва, че не очаква Италия да се върне към растеж преди края на 2013 г.

Лихвите по италианските облигации продължават да стоят близо до 6%, заради което Марио Монти нееднократно призоваваше европейските му партньори да проявят гъвкавост по отношение на публичните финанси на страната.

Популярността на Марио Монти рязко спадна, откакто той зае премиерския пост и започна да прокарва стратегическите икономически реформи. Той обаче няма амбициите да остане в управлението на страната след изборите в Италия, които ще се състоят през пролетта на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още