fallback

Рубини: Олимпиадата в Лондон е икономически провал

Политиците уплашиха жителите на града и туристите с приказките за претоварен градски транспорт и прекален наплив в най-населените квартали, твърди икономистът

15:37 | 06.08.12 г. 8

Известният икономист Нуриел Рубини определи Олимпийските игри в Лондон като „икономически провал“, тъй като лондончани са напуснали града, а туристите са се въздържали от посещения след „излишните предупреждения“, съобщи CNBC.

Очакваше се Олимпиадата да увеличи броя на туристите във Великобритания и по-специално в Лондон с около 1 млн. дневно, но мнозина собственици на магазини отчитат спад в активността.

Предупрежденията за огромното напрежение върху обществения транспорт в града и за прекален наплив в най-населените квартали накара мнозина лондончани да си си вземат отпуск или да работят от вкъщи по време на игрите, а туристите избягват West End, където са едни от най-големите атракции в града.

Изследователската компания Experian обяви, че Олимпиадата изглежда има обратен ефект върху броя на посетителите на магазините в западен Лондон, като понижението е с 11,65% на седмична база и с 12,40% на годишна през първата събота от игрите. В първата неделя обаче е регистриран минимален ръст.

„Олимпийските игри са икономически провал, тъй като Лондон е напълно празен – хотели, ресторанти, улици“, посочи Рубини в свой туит. „Както се оказа, Лондон е напълно празен. Град-зомби“, добави той.

Според него West End, обикновено претъпкан в нощта на събота срещу неделя, през последната е бил напълно пуст и едва по някой и друг човек е можел да бъде открит в театрите и баровете.

Рубини обвини британските политици, че изглежда са уплашили жителите на града и туристите при подготовката за игрите. „Те накараха мнозина лондончани да се изнесат, разбрах, че 2 млн. души ще работят от вкъщи“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:31 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още