fallback

Може ли Драги да спаси еврото?

И да облекчи паричната си политика, ЕЦБ няма да реши структурните проблеми на някои държави от еврозоната

15:10 | 06.08.12 г.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги направи няколко съобщения, които погрешно бяха изтълкувани като положителни, пише Bloomberg.

По думите на Драги „ЕЦБ ще направи каквото е необходимо, за да спаси еврото“. Той подсили казаното с "Повярвайте ми, това ще бъде достатъчно", след което излезе официална информация, че институцията подготвя директна намеса на пазарите.

Оптимистите се надяват, че Марио Драги се опитва да сложи край на политическата несигурност, с която се характеризира кризата в еврозоната. Събитията в Гърция, Португалия и Ирландия доказаха обаче, че ЕЦБ не е способна безгранично да подкрепя задлъжнелите държави от европейския валутен блок.

Миналата седмица пазарите потънаха, след като Марио Драги не предложи конкретни действия за облекчаване на паричната политика чрез ново понижение на основната лихва или чрез директно изкупуване на облигации.

Основният въпрос обаче е какво Драги може да постигне с по-свободна парична политика, отбелязва агенцията. Еврозоната се бори с твърде много проблеми, включително липсата на конкурентоспособност на държавите от периферията, хроничен анемичен растеж в същите тези държави и работна сила, която не е достатъчно мобилна, за да отиде там, където може да намери свободни работни места.

Кой от тези проблеми може да бъде разрешен с помощта на по-свободната парична политика, пита агенцията.

Вероятно се разчита на това, че с лесните пари на ЕЦБ ще може да се повишат номиналните заплати в германското ядро на еврозоната, а същевременно с отслабването на еврото да се повиши конкурентоспособността на периферните държави от валутния блок. Трудно е обаче да си представим как това ще се случи на практика и няма как да промени факта, че Германия се справя много по-добре от европейските й партньори.

Може би политиката на Драги е опит да се купи време за периферията на еврозоната, така че да се осъществят така необходимите структурни промени. Само че съкращаването на заетостта в публичния сектор във време на дълбока рецесия няма как да доведе до тласък на икономическия растеж и на продуктивността.

Трудно е да си представим също така как политиците от закъсалите европейски държави, на които им се предоставя неограничен кредитен ресурс, ще осъществят реална реформа от какъвто и да е вид, отбелязва агенцията.

Много по-вероятно е евентуална промяна на политиката на ЕЦБ да направи ситуацията още по-тежка. От една страна ЕЦБ ще демонстрира на правителствата, които не се справят с бюджетните дефицити, че могат да разчитат на подкрепата на банката. От друга страна обаче ръста на инфлацията в Германия и отслабването на еврото могат да имат катастрофални икономически и политически последици.

Хората, които смятат, че по-високата инфлация би подкрепила по-бедните държави от еврозоната, трябва да проучат по-внимателно историята, коментира агенцията. Германците може да поставят под въпрос жизнеспособността на еврото, което ще увеличи политическите рискове от разпад на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още