fallback

Резултатите на Allianz за второто тримесечие надминаха прогнозите

Компанията също така увери инвеститорите, че е на път да постигне заложената цел за годишната оперативна печалба

11:35 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Германският застраховател Allianz SE обяви, че нетната му печалба за второто тримесечие е нараснала с 23%, подпомогната от по-ниските загуби от държавни облигации и от печалбите в подразделенията за застраховки „Живот“ и здравни застраховки, за управление на активи и инвестиции.

Тези благоприятни резултати са компенсирали загубите по молбите за обезщетения от щети по недвижимо имущество и телесни повреди при природни бедствия като земетресението в Италия, торнадата в САЩ и гръмотевичните бури в Германия, както и от корекцията от 120 млн. долара в повече по отношение на наводненията в Тайланд и по-малкото освободени резерви.

Най-голямата застрахователна компания в Европа по пазарна капитализация и приходи от премии увери инвеститорите, че е на път да постигне заложената цел за оперативна печалба през 2012 г. между 7,7 млрд. евро и 8,7 млрд. евро, макар да не посочи изрично, че очаква да достигне горния край на този диапазон, което чяст от тях очакваха.

„Нашите последователно добри резултати показват, че устояваме на трудната пазарна обстановка много добре. Оперативният ни бизнес е стабилен и запазва посоката си“, заяви главният изпълнителен директор на Allianz Михаел Дийкман.

Нетната печалба е нараснала до 1,23 млрд. евро от 1 млрд. евро за второто тримесечие на 2011 г., надхвърляйки очакванията на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, за нетна печалба от 1,21 млрд. евро.

Оперативната печалба, която според много компании отразява по-добре представянето, е нараснала с 2,8% до 2,36 млрд. евро, като също надхвърля прогнозираните от експертите 2,21 млрд. евро.

През миналата година приблизително по същото време Allianz преоцени стойността на цялото си портфолио с гръцки държавен дълг до пазарната му стойност, което изяде 326 млн. евро от тримесечната ѝ печалба и 76 млн. евро от оперативната ѝ печалба. През второто тримесечие на тази година компанията не е правила големи обезценки.

Общите приходи на застрахователя са достигнали 25,2 млрд. евро, което е ръст от 2,5% и над очакванията за приходи от 25,04 млрд. евро.

През последните 12 месеца акциите на Allianz са поевтинели с 4% до пазарна капитализация от 36 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още