fallback

ЕЦБ разочарова инвеститорите и предизвика борсови разпродажби

Очакванията бяха за нови мерки в подкрепа на финансовите пазари и липсата на такива натисна банковия сектор

19:23 | 02.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Представителите на финансовия сектор поведоха борсовите индекси на пазарите в Западна Европа надолу, след като инвеститорите се оказаха разочаровани от пасивната позиция на Европейската централна банка и нейния президент Марио Драги.

Многоочакваните новини, свързани с нови програми за вливане на ликвидност, така и не дойдоха и след днешната среща на ръководителите на ЕЦБ институцията не променя нищо в политиката си. Това предизвика недоволство сред инвеститорите и регионалният индекс Stoxx Europe 600 приключи деня с 1,25% спад до 259 пункта.

По-рано през деня показателят се движеше с повишение в очакване ЕЦБ да обяви някакви нови мерки за подкрепа на финансовите пазари. Преди срешата очакванията за ново вливане на ликвидност бяха големи , след като миналата седмица Марио Драги категорично заяви, че банката ще направи „каквото е нужно” в защита на еврото.

„Това е голямо разочарование. Той наистина си играе с огъня”, коментира Теглунд Блаабйерг, главен икономист във FIH Erhversbank, цитиран от MarketWatch. „След реториката от миналата седмица това е доста рискова и опасна игра, с която може да се изгуби авторитет”, посочва той.

Най-силно днес пострада борсата в Мадрид, като основният индекс IBEX 35 потъна с 5,2 на сто до 6 373 пункта. Това бе вторият най-лош ден за испанската борса за последната година. Пазарната капитализация на Banco de Sabadell се срути със 7,5 на сто, а тази на Banco Santander пропадна с 6,7 на сто.

В Италия основният индекс MIB пропадна с 4,6 на сто до 13 283 пункта, като акциите на Intesa Sanpaolo поевтиняха с 9,6 на сто.

Френският индекс САС 40 се понижи с 2,7 на сто до 3 232 пункта днес, воден от акциите на водещите банки в страната. Пазарната капитализация на BNP Paribas падна с 4,1 на сто, акциите на Credit Agricole поевтиняха с 8 на сто, а тези на Societe Generale – със 7,2 на сто.

Германските банки не останаха в страни от тази тенденция. На борсата във Франкфурт акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 5,3 на сто, а тези на Commerzbank – с 6,4 на сто. Индексът на сините чипове DAX пък заличи 2,2 на сто от стойността си до 6 606 пункта.

На Острова FTSE 100 се понижи с 0,9 на сто днес до 5 662 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още