fallback

Европейските пазари осъзнаха несигурния ангажимент на ЕЦБ за подкрепа на еврото

Шансовете за разочарование след срещата на банката в четвъртък са големи предвид категоричното обещание на президента й Драги

19:42 | 31.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се понижиха днес, след като пазарите се обезпокоиха, че може би са надценили вероятността ЕЦБ да удържи на ангажимента си за подкрепа на еврозоната, предава Ройтерс.

Трейдъри цитираха информации в медиите, че германски ръководители са потвърдили възраженията си относно даването на пълен банков лиценз на европейския спасителен фонд (ESM - European Stability Mechanism). Говори се и че обещанието на ЕЦБ да спаси еврото среща съпротивата на Bundesbank. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,8% до 1 065 пункта. Британският FTSE 100 загуби 1% до 5 635 пункта, френският CAC 40 спадна с 0,9% до 3 292 пункта, а немският DAX отстъпи с 0,03% до 6 772 пункта.

Очакванията, че ЕЦБ ще поднови изкупуването на италиански и испански облигации след срещата си в четвъртък повиши акциите по-рано през седмицата. Президентът на банката Марио Драги обеща миналата седмица да направи каквото е необходимо да защити еврото. 

Германският канцлер Меркел и френският президент Оланд повториха този ангажимент, но много анализатори предупредиха, че ЕЦБ може би все още няма ясен мандат, за да предприеме решителни действия.

19 от 24 трейдъри на паричния пазар, запитани вчера от Ройтерс, смятат че банката ще поднови изкупуването на ДЦК, но според само 10 това ще стане след срещата й тази седмица.

”Шансовете за разочарование на пазарите са сравнително високи, имайки предвид категоричното изявление на Драги”, коментира Франц Венцел, стратег в AXA Investment Managers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още