fallback

Обещанието на ЕЦБ да спаси еврото среща съпротива в Германия

Проблемите, с които някои страни се сблъскват, са фискални и затова трябва да се решават чрез фискални инструменти, коментира представител на Bundesbank

18:37 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

В изявление, което изглежда има за цел да понижи пазарните очаквания за намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ), източник от Bundesbank коментира пред Ройтерс, че „монетарната политика на централната банка трябва да е строго фокусирана върху основния мандат на институцията, а именно да гарантира ценовата стабилност“, съобщава CNBC.

Източникът допълва, че „проблемите, с които някои страни се сблъскват, са фискални и затова трябва да се решават чрез фискални инструменти като фондовете за стабилност на еврозоната“.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги повиши пазарните очаквания за интервенция от страна на банката като заяви, че ще направи всичко в рамките на мандата си, за да спаси еврото. Той също така намекна, че разрешаването на проблема с растящата цена на кредитирането за някои европейски страни попада в този мандат.

Тези коментари наред с подобни изявления от страна на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд предизвикаха зелена вълна на глобалните пазари.

Драги ще се срещне с президента на Bundesbank Йенс Вайдман преди предстоящата в четвъртък среща на борда на директорите на ЕЦБ.

В миналото ЕЦБ е пренебрегвала възраженията на Германия и вероятно поради тази причина от началото на кризата двама германци подадоха оставка от борда на директорите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още