fallback

Гръцките политици не успяха да се договорят за съкращаването на разходите

Гръцкото общество не може да поеме нов товар, а рецесията в страната се оказа много по-дълбока от предварителните изчисления, твърдят участници в преговорите

11:32 | 31.07.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор

Лидерите на гръцките партии, участващи в управляващата коалиция, признаха вчера, че не са успели да се договорят за съкращаването на разходите с 11,5 млрд. евро, изисквано от международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщи РИА Новости.

На срещата е присъствал и министърът на финансите Янис Стурнарас. „Търсим ги“, заяви Стурнарас след срещата, след като бе запитан дали вече са открити средствата за обещаните икономии.

По думите на лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис преговорите ще продължат. „Проблемите пред нас са конкретни, но същевременно ние трябва да помислим и за гръцкото общество, което не може да поеме нов товар“, посочи Кувелис.

На свой ред лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Евангелос Венизелос каза, че новите мерки за икономии трябва да отчитат много по-дълбок от досега планирания икономически спад в страната. „При съкращаването на бюджетния дефицит трябва да се вземе под внимание фактът, че се намираме в рецесия, която за съжаление е много по-дълбока, отколкото изчислиха нашите институционални партньори“, подчерта Венизелос.

Никой от участниците в срещата не посочи краен срок за приключване на преговорите за намаляване на бюджетните разходи.

Гърция е заплашена от фалит още на 20 август, ако не получи поредния транш от кредитната подкрепа от „тройката“ или не успее да набере от пазарите над 3 млрд. евро от емисии на краткосрочни съкровищни бонове. Международните кредитори отказват да отпуснат средства, докато страната не намери източник на нови икономии на стойност 11,5 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

Според информация от вчера проблемът е в последните 1,5 млрд. евро, които трябва да дойдат от орязване на пенсии и заплати на държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
fallback