fallback

Трансграничното кредитиране на германските банки продължава да се свива

В периода януари-май германските банки са намалили нетното кредитиране за Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания с близо 20%

12:30 | 30.07.12 г.

Трансграничното кредитиране на германските банки за по-слабите държави от еврозоната е намаляло с почти една пета от януари насам и в момента е на най-ниско ниво от 2005 г., показват данни на централната банка на страната, цитирани от FT.

В периода януари-май германските банки са намалили нетното кредитиране за Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания с общо 55 млрд. евро, или почти 20%, до 241 млрд. евро, показват резултатите от анализ на данните на Bundesbank, подготвен от Morgan Stanley.

Германските и френските финансови институции свиват трансграничните си експозиции от 2010 г. насам, отбелязва изданието. Актуалните данни обаче показват, че в последните месеци темповете на намаляване на трансграничното кредитиране се ускоряват.

Нетните кредити на германски банки в Италия например са се понижили с 25% през първите пет месеца на годината в сравнение със 7 на сто спад през 2011 г.

Промяната отразява нарастващите опасения, че разпадането на еврозоната ще доведе до контрол върху капитала в държавите, които напускат валутния блок, както и до засилване на регулаторния натиск върху банките да насочат ресурсите си локално и да намалят зависимостта си от глобалното финансиране.

Подробни данни за трансграничното кредитиране на френските банки за останалите държави на еврозоната не са налични, но от Morgan Stanley са установили, че от април 2010 г. то се е свило наполовина.

Повече светлина се очаква да хвърлят Société Générale и BNP Paribas, които през настоящата седмица ще обявят резултатите си за първото полугодие.

Капацитетът на банките обаче се свива навсякъде, отбелязва изданието. Отпуснатите кредити се свиват най-сериозно в южните държави от еврозоната, като шампион по спад на кредитирането е Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:21 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още