fallback

Южна Европа „вкисва“ резултатите на Danone

Макар да записва ръст на печалбата, френският гигант предупреждава за евентуални нови проблеми

12:36 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френската компания Danone обяви ръст на печалбата си за първото полугодие и потвърди прогнозите си за цялата 2012 година. Ръководството обаче отново предупреди, че е възможно „рязко влошаване“ на ситуацията в Южна Европа, по-специално в Испания, който е един от основните пазари на компанията, пише Financial Times.

Съпоставимите продажби, или тези, направени от бизнесите, притежавани от поне година, са нараснали с 5,9 на сто на годишна база до 10,47 млрд. евро. Проблемите на Европа обаче се виждат ясно, тъй като в региона не е отчетено никакво увеличение. В Азия продажбите са се увеличили с 18,2 на сто, а в останалия свят – с 11,7 на сто.

„През първата половина на годината в Европа потребителският пазар определено стана по-труден, особено в Южна Европа“, коментира изпълнителният директор на компанията Франк Рибу.

През първите шест месеца печалбата на Danone е 911 млн. евро, след като година по-рано тя бе 874 млн. евро. Предварителните прогнози бяха за 901 млн. евро.

При продажбите на млечни продукти е отчетен ръст от 2,9 на сто до 5,9 млрд. евро, но през второто тримесечие е отчетен спад на европейския пазар. При бутилираната вода увеличението е с 4,6%. Относително по-малкото поделение за производство на медицински храни е записало ръст на продажбите от 6,7 на сто.

От Danone хвърлят вината за слабите резултати върху икономическото забавяне и поскъпването на суровините. Заради тях в средата на юни компанията изненадващо понижи прогнозите си за представяне през годината.

Сега новите прогнози са потвърдени, като се очаква спад в маржа на оперативната печалба с половин процентен пункт и увеличение на продажбите с 5-7 на сто. Очаква се в края на годината компанията да има свободен паричен поток от 2 млрд. евро, след като за полугодието той е в размер на 870 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още