fallback

Барозу: През септември ще има проект за банков съюз в ЕС

Европейските власти ще направят всичко за поддържане на стабилност в еврозоната, подчерта председателят на ЕК

11:08 | 27.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Предложенията за обща система за банкова регулация в Европейския съюз може да бъдат разработени още през септември тази година, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от РИА Новости.

„ЕК работи интензивно върху създаването на банков съюз. В началото на септември ще направим предложение, отнасящо се до общ механизъм за надзор“, каза Барозу.

По думите му европейските власти ще направят всичко, за да поддържат стабилността в еврозоната. През последните месеци властите в ЕС работят над проблемите с националните дългове и недостатъчната ликвидност на банките.

Проблемите се свързани, тъй като именно националните банки са най-големите купувачи на съответните държавни ценни книжа, а отпуснатите от ЕС средства за спасяването на банковите системи в отделни държави в редица случаи се записват като национален дълг.

Европейската централна банка на свой ред предприе усилия за стабилизиране на положението, изкупувайки национален дълг и увеличавайки кредитирането на банките при изключително ниски лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още