fallback

Европейските банки продължават да затягат условията за кредитиране

Финансовите институции очакват спадът в търсенето на заеми да продължи и през третото тримесечие, макар и с по-нисък темп от предходното, сочи проучване на ЕЦБ

17:19 | 25.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Очаква се банките да утежнят още правилата за кредитиране през следващите месеци и да станат свидетели на слабо търсене на заеми от компаниите и потребителите, подчертавайки дилемата, пред която са изправени ръководителите на Европейската централна банка, докато се опитват да вдъхнат нов живот на европейската икономика, пише Ройтерс.

В последното си Проучване за банковото кредитиране Европейската централна банка посочва, че 11% от участвалите в него банки са затегнали през второто тримесечие условията за отпускане на заеми на компаниите, докато само 1% са облекчили изискванията си. Разлика от 10 процентни пункта надхвърля 9-те процента от първото тримесечие.

През последните 3 години банките непрекъснато затягаха стандартите за кредитиране на фона на проблемите в еврозоната, както и за да отговорят на по-строгите правила - тенденция, която свива икономическия ръст в еврозоната, коментират от Ройтерс.

Проучването на ЕЦБ, проведено през последната седмица на юни и първата на юли, прави мрачни констатации.

„Поглеждайки напред към третото тримесечие, банките очакват продължителен спад в търсенето на заеми, както от предприемачите, така и от домакинствата, макар и по-малък в сравнение с второто тримесечие“, пише в изследването. Банките очакват също през периода кредитните стандарти за заемите да останат затегнати.

Проучването е още едно доказателство, че полезното въздействие от вливането на над 1 трилион евро от страна на ЕЦБ чрез изключително евтини заеми за кредитните институции от еврозоната, осъществено на два етапа в края на миналата и в началото на настоящата година, се изпарява бързо.

Това би могло да накара финансовата институция да обмисли повтаряне на същия ход, за което обаче отговорните лица все още показват слабо желание.

Според кредитните институции, взели участие в проучването, кризата в еврозоната е имала по-голямо въздействие върху условията за финансирането им, отколкото през първото тримесечие.

Търсенето на ипотеки, на които често се гледа като на предвестник на тенденциите в кредитирането, показва, че спадът се е забавил през второто тримесечие. Банките, усетили спад в търсенето, са с 21% повече от онези, при които има ръст, като през първото тримесечие разликата е била 43%.

По-общото потребителско търсене на заеми е останало до голяма степен без промяна, като банките, очакващи забавяне, са с 27% от очакващите ускоряване.

Кредитните институции от периферията на еврозоната са под силно напрежение, изправени пред нарастващи разходи за финансирането си от пазара, тъй като инвеститорите искат по-висока премия, за да инвестират в държави като Испания и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още