fallback

Европейските акции отчетоха най-силен спад от 3 месеца

Инвеститорите се върнаха към реалността, отново се опасяват от фалит на Гърция и връщане към драхмата

19:44 | 23.07.12 г.

Европейските акции регистрираха най-силния си спад от три месеца насам заради засилването на опасенията от фалит на Гърция, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 изтри 2,5% до 251,8 пункта, като отчете най-голямото си понижение от 10 април. В последните седем седмици индексът отбеляза ръстове, което е най-дългата му позитивна серия от над шест години насам.

В Германия DAX 30 изтри 3,18% до 6 419 пункта, във Великобритания FTSE 100 падна с 2,09% до 5 534 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 2,89% до 3 102 пункта.

Основният испански индекс изгуби в днешната сесия 1,10% от стойността си, като приключи сесията на 6 177 пункта.

Основният гръцки индекс се срина със 7,1% до 586 пункта.

“Пазарите се връщат към реалността, което прави невъзможно да се оправдаят по-високите цени на акциите”, коментира пред агенцията Хенрик Дюсберг, старши стратег в Nordea Bank в Копенхаген.

Загрижеността за Гърция, както и ситуацията в Испания, след като провинцията Валенсия поиска държавна помощ, са част от действителността. Инвеститорите освен това наваксват с лошите данни от САЩ, които излязоха през миналата седмица и като цяло разочароващите макро новини от Европа”, допълни анализаторът.

Инвеститорите очакват първите новини от мисията на гръцките международни кредитори, която пристига в Атина утре. Отново се възродиха съмненията, че Гърция ще успее да се справи с постигането на поставените от нейните кредитори цели, което пак поставя въпроса за бъдещето на страната в еврозоната.

Германският вицеканцлер Филип Рьослер вся допълнителни опасения, след като заяви в интервю, че е много скептичен, че лидерите на държавите от европейския валутен блок ще успеят да спасят Гърция.

Освен това пазарните участници се поведоха и от спекулациите, че Международният валутен фонд (МВФ) ще се оттегли от подкрепата за Гърция, въпреки че фондът официално опроверга информациите.

Заради тежката ситуация на испанските автономни области доходността по 10-годишните испански облигации достигна днес 7,5%, което е най-високо ниво от 1999 г.

Заради тежките загуби на европейските пазари днес регулаторите в Испания и Италия въведоха забрани за късите продажби на акции. Испанският пазарен регулатор обяви, че забраната ще остане в сила в продължение на 3 месеца, а италианският я въвежда до края на седмицата, като ограничението важи само за финансовите акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още