fallback

Гърция отново ще съкрати държавните пенсии

Решението на правителството да извърши ново драстично орязване на социалните осигуровки и пенсиите означава война, предупреждават гръцки синдикалисти

19:20 | 20.07.12 г. 5

Протест срещу мерките за бюджетни икономии в Атина, 20 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс

Гръцкият профсъюз Adedy предупреждава, че правителството в Атина планира да ореже пенсиите на държавните служители с над 20% в опит да ограничи държавното финансиране за пенсионните фондове, съобщава Wall Street Journal.

След среща с гръцкия министър на труда и социалното осигуряване Янис Вроцис, представители на Adedy цитираха министъра, който е заявил, че коалиционното правителство в Атина планира да понижи държавните пенсии с 22,7% след вече извършеното съкращение с 20%.

„Решението на правителството да извърши ново драстично орязване на социалните осигуровки и пенсиите в държавния сектор означава война“, се посочва в изявление на  Adedy.

Профсъюзът обвинява правителството, че не е взело под внимание предложенията на синдикалистите, имащи за цел да гарантират жизнеността на фондовете за социално осигуряване в публичния сектор.

Пенсионните фондове в Гърция, които държаха около 27 млрд. евро в гръцки ДЦК по-рано през година, понесоха чувствителни загуби, след като взеха участие в преструктурирането на гръцкия правителствен дълг през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още