fallback

Еврогрупата одобри спасителната помощ за испанските банки

Анализатори препоръчват на собствениците на испански ценни книжа да продават, преди страната да поиска помощ не само за банките си

16:20 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) днес официално одобри меморандума за разбирателство с Испания, който ще позволи на страната да получи до 100 млрд. евро за рекапитализиране на банковата си система, заяви министърът на финансите на Люксембург Люк Фрийден, цитиран от Ройтерс.

„Оформихме онова, което обсъждахме на последните две заседания на Еврогрупата. Официално одобрихме меморандума, представящ условията, при които Испания може да заеме средства за рекапитализирането на банките си“, каза Фрийден.

„Одобрението на 17-те министри е тук и това означава, че програмата може да продължи. Средствата няма да бъдат получени веднага, тъй като работата по анализите на отделни банки продължава“, добави той.

Междувременно анализатори на S&P Capital IQ заявиха, че всеки, който притежава испански акции, трябва да ги продаде, преди страната да подложи ръка за милостиня към Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи CNBC.

Доходността по испанските държавни облигации продължава да се рее около границата от 7%, смятана за опасна зона за четвъртата по големина икономика в еврозоната,  тъй като тя се бори да избегне съдбата на Ирландия, Гърция и Португалия, които получиха спасителна финансова помощ от ЕС, но с ангажимент за прилагане на мерки за строги икономии.

„Смятаме, че Испания ще получи официално помощ през следващите тримесечия, присъединявайки се към тройката Гърция, Ирландия и Португалия, чийто достъп до пазарно финансиране бе отрязан“, пише Роб Куин, главен стратег за европейските акции в компанията, в бележка в нейно изследване.

Той предвижда, че европейският фондов пазар ще се обезцени с около 5% преди края на 2012 г., като блокираният Юг ще изпита по-сериозно понижение от силния Север.

През последните седмици дълговата криза в еврозоната остана на заден план за пазарите заради печалбите на компаниите през второто тримесечие, скандала около манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR и скока в цените на храните, но Куин твърди, че това няма да продължи много.

„Поздравяваме европейските политици за постигнатия напредък, но очакваме по-сериозни политически търкания, преди Европейската централна банка да се включи с по-голям дял в преодоляването на дълговата криза. Оттук смятаме, че напрежението на дебата ще се върне и европейските банки отново ще се представят относително по-зле“, отбеляза той.

Според него Испания ще има нужда от 280 млрд. евро през следващите 18 месеца, за да финансира нуждите си. Той обаче изчислява, че еврозоната в момента разполага със „защитна стена“ от едва 260 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още