fallback

Испания продаде облигации за 3 млрд. евро, но при по-висока доходност

Страната продаде количеството облигации, което искаше, но това е единствената добра новина, коментира анализатор

17:24 | 19.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Демонстрация в Мадрид по повод мерките за бюджетни огрничения. Снимка: Ройтерс

Испания набра 2,98 млрд. евро на капиталовите пазари, но беше принудена да плати по-висока цена, съобщава BBC.

Средната доходност по 5-годишните испански облигации се повиши до 6,46% от 6,07% през юни, а тази по 7-годишните испански ДЦК достигна 6,7% от 4,83% при последния подобен аукцион.

„Испания продаде количеството облигации, което искаше, но това е единствената добра новина“, казва Марк Освалд, анализатор на Monument Securities. Съотношението търсене предлагане се понижи до 2,1 от 3,4 пъти през юни.

Инвеститорите остават притеснени за високата цена, която Мадрид трябва да плаща за финансирането си, както и за това дали испанското правителство разполага с работещ план за извеждане на страната от продължаващата вече четвърта година рецесия.

По-късно днес германският парламент ще гласува спасителния пакет от 100 млрд. евро за Испания и нейния банков сектор. Заради гласуването лятната отпуска на германския парламент беше прекъсната.

Анализаторите очакват на германския канцлер Ангела Меркел да се наложи да се справи с малък бунт в редовете на собствената си партия. По-рано днес Меркел подчерта, че е оптимист.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 06.09.22 г.
fallback