fallback

Испания ще носи отговорността за помощта за своите банки

Няма пряко вливане на средства в испанската банкова система, заяви германският заместник-министър на финансите Щефен Кампетер

13:11 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испания ще отговаря за връщането на 100-те милиарда евро спасителна помощ за банковия ѝ сектор, осигурени от останалите държави-членки на еврозоната, и помощта няма да бъде безкрайна, заяви германският заместник-министър на финансите Щефен Кампетер, цитиран от CNBC.

През юни Испания официално поиска спасителна помощ за рекапитализиране на банковия си сектор. Тя се надяваше, че помощта ще успокои инвеститорите, след като доходността по държавните ѝ облигации надхвърли 7% - ниво, смятано за невъзможно за поддържане за продължителен период.

„Няма пряко вливане на средства в испанската банкова система. Европейските партньори имат споразумение за разбирателство с държавата и средствата са осигурени за Испания и са гарантирани от страната“, каза Кампетер. „Те се отпускат чрез Фонда за системно банково преструктуриране, рекапитализирайки и реорганизирайки испанската банкова система“, добави той.

Днес долната камара на германския парламент ще гласува дела на страната в спасителната помощ за испанския банков сектор, а канцлерът Ангела Меркел се опитва да си осигури мнозинство в подкрепа на пакета въпреки несъгласието на част от членовете на собствената ѝ партия.

„Посланието е съвсем ясно. Европа има партньор. Това е испанската държава“, подчерта Кампетер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още