fallback

Wall Street зарази с оптимизъм европейските борси

Но преди това сесиите в Европа нямаха ясна посока

19:53 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Със силен финален спринт европейските борси продължиха успешната си серия. Наваксващото рали, което започна около час преди края на сесията, се дължи преди всичко на американските борси. В началото на сесията зад Океана акциите бързо се озоваха на зелена територия и дадоха силен импулс за европейските.

От началото на месеца германският индекс Dax успя да добави над 7% до стойността си, предава Ройтерс. Днес той приключи сесията с ръст от 1,6% до 6684 пункта.

И във втората борсова лига в Германия положението е оптимистично. MDax приключи с ръст от 0,8 на сто до 10732 пункта, а TecDax се повиши с 1,2% до 765 пункта.

Общоевропейският борсов индекс EuroStoxx 50 отчете ръст от 1,4 на сто. CAC 40 нарасна с 1,84% до 3 235,40 пункта, а в Лондон FTSE 100 скочи с 1,01 на сто до 5 685,77 пункта.

След края на търговията във Франкфурт Dow Jones бе с ръст от 0,6 на сто до 12 888 пункта, S&P 500 нарасна с 0,5 на сто до 1371 пункта, а Nasdaq 100 отчете ръст от 1,3 на сто до 2 624 пункта.

Но преди това сесиите в Европа нямаха ясна посока и затова не може да се говори за ясен тренд. За такова развитие в сряда имаше три причини.

От една страна дълговата криза остава постоянно завръщаща се тема, която кара инвеститорите да не влагат сериозни суми. Затова и търгуваните обеми остават ниски. На Dax днес са били изтъргувани 1,95 млрд. евро, а нормалното количество е около 3 млрд. евро. 

От друга страна данните за финансовите резултати на компаниите намекват, че европейската криза и бавно възстановяващата се американска икономика намират отражение и в балансите.

В Германия особено силно това се отрази на производителите на спортни артикули  Puma и Adidas. Двете компании, и особено Puma, усещат спада в търсенето от Европа. За първото тримесечие печалбата спада с цели 13%. Акциите на Puma загубиха 4,8 на сто от стойността си.

Adidas също трябваше да понесе спад в началото на сесията, но в края все пак бе отчетен минимален ръст от 0,2 на сто, с което акцията на Adidas не най-слабата на Dax. Силната диверсификация на пазарите помогна на концерна и затова акциите не отчетоха драматичен спад, като тези на Puma. Третата причина за нестабилните фондови пазари може да бъде разпозната в САЩ. Федералният резерв на САЩ в момента е в центъра на вниманието на много инвеститори. Те се надяват, че Фед може да вземе решение за облекчаване на паричната политика, и икономиката на САЩ да се върне към ръста. Вчера обаче председателят на Фед Бен Бернанке смрази очаквания на инвеститорите, след като е не даде никакво конкретно доказателство за нови милиардни придобивания на ценни книжа от страна на Фед. Но въпреки това инвеститори се надяват, че централната банка на САЩ ще разхлаби паричната политика в близко бъдеще. Бернанке предложи мрачна прогноза за икономиката, но повтори обещанието си, че Фед „е готов да предприеме допълнителни действия“, ако това е необходимо.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още