fallback

Финансовата помощ от ЕС за Кипър може да достигне 15 млрд. долара

От Standard & Poor's смятат, че необходимостта от резервни средства по примера на спасителните програми за Ирландия и Португалия увеличава сумата и за Кипър

10:26 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Размерът на спасителната финансова помощ за Кипър от страната на Европейския съюз, чрез която трябва да бъде рекапитализиран банковият сектор в островната държава и да бъдат рефинансирани дълговете на страната през следващите 3 години, ще достигне 15 млрд. евро, смятат от международната рейтингова агенция Standard & Poor`s, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В края на юни Кипър се обърна към съвета на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) за спешна финансова помощ заради изтичането на срока, в който кредитните институции в страната трябваше да бъдат рекапитализирани.

Кипърският банков сектор понесе огромни щети от процеса по отписване на 76% от гръцкия държавен дълг от частните кредитори.

На практика от май 2011 г. страната е лишена от достъп до международните капиталови пазари заради понижаването на кредитния ѝ рейтинг до неинвестиционно ниво и от трите основни международни рейтингови агенции. Поради тази причина Кипър остана без възможности да решава самостоятелно финансовите си проблеми, предизвикани от прекалената експозиция на банковия сектор в страната към гръцкия финансов пазар.

Анализ на експерти от Standard & Poor's посочва, че до края на 2014 г. на Кипър ще бъдат необходими 11 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди, или 61% от годишния брутен вътрешен продукт на страната.

Сумата включва рекапитализирането на банковия сектор, където са необходими 2,3 млрд. евро, вложенията в гръцки държавен дълг, които няма да бъдат изплатени заради сделката по отписването му, за периода 2012-2014 г. в размер на 2,18 млрд. евро, както и 6,59 млрд. евро, необходими на правителството за рефинансиране на дълга на страната и за нуждите на бюджета.

„Като се вземе под внимание обаче запазващата се неопределеност в Гърция и необходимостта от резервни средства, които по-конкретно бяха предвидени в програмите за финансово подпомагане на Португалия и Ирландия, смятаме, че общият размер на спасителния пакет за Кипър до 2014 г. ще се окаже близо 15 млрд. евро“, се посочва в анализа на международната рейтингова агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
fallback