fallback

Бернанке покоси оптимизма на европейските пазари

Инвеститорите се разочароваха, че председателят на Фед не говори пред Банковата комисия на Сената за нов кръг от вливане на ликвидност

19:27 | 17.07.12 г.

С минимални изменения на индексите и превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 256 пункта, като изтри ръстовете, които постигна в началото на сесията. Въпреки това индексът е с 9,5% над достигнатото на 4 юни годишно дъно.

В Германия DAX 30 регистрира минимален ръст от 0,18% до 6 578 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,59% до 5 629 пункта, а във Франция САС 40 отписа 0,09% до 3 177 пункта.

Инвеститорите останаха разочаровани от речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Банковата комисия на Сената. Той подчерта, че рисковете за световната икономика, както и за САЩ, са се увеличили, но не даде знак, че Фед ще предприеме нови стимули за икономиката и насърчаването на кредитирането.

“Търговията днес се основаваше почти изцяло на надеждите, че Бен Бернанке поне ще намекне за следващ кръг от вливане на ликвидност в икономиката”, коментира пред Bloomberg Стефан Еколо, старши стратег за Европа от Market Securities.

“Бернанке посочи, че инструментите на американската централна банка не бива да се използват лекомислено, което означава, че пореден кръг от вливане на ликвидност вероятно няма да има. Мисля, че след това изказване на пазара ще има повече мечки, отколкото бикове”, допълни той.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на Alcatel-Lucent SA. Лотовете поевтиняха до най-ниската си стойност от 14 години насам, след като френският телекомуникационен концерн съобщи, че е регистрирал загуба през второто тримесечие.

Компанията освен това съобщи, че вероятно няма да успее да постигне поставените за 2012 г. финансови цели.

Рекорден спад на цената постигнаха и акциите на Bankia. Книжата поевтиняха с 14 на сто до 53 евроцента, след като икономическият министър на Испания Луис де Гиндос съобщи, че национализираните банки ще получат свеж капитал само след отделянето на проблемните им активи в “лоша” банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 18.07.12 г.
fallback
Още от Европа виж още