fallback

Наистина ли Италия е просто Испания с по-добър PR?

Според някои анализатори данните на Италия са толкова лоши, колкото и на Испания, но според други единственото общо между тях са латинските им корени

09:00 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианският премиер технократ Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италия избегна нездравия пазарен интерес, който създаде на Испания толкова проблеми през последните седмици. Това обаче може би се дължи единствено на PR способностите на италианския премиер технократ Марио Монти, който успя да представи страната си в по-добра светлина, отколкото правителството в Мадрид испанската икономика, пише CNBC. 

Доверието, което пазарът има в Монти обаче може да изиграе лоша шега на всяко бъдещо италианско правителство. Монти не иска да бъде преизбран, а на политическия хоризонт на Италия за момента не се задава адекватна политическа алтернатива на експертното му управление.

Появиха се спекулации, че бившият премиер на страната Силвио Берлускони може да опита да се завърне на политическата сцена. Това обаче едва ли би вдъхнало доверие сред инвеститорите.

Италианското правителство вероятно няма да изпълни поетия ангажимент за бюджетния дефицит на страната през тази и следващата година, прогнозират все по-голям брой анализатори.

Заложеният бюджетен дефицит през 2012 г. и 2013 г. е съответно 1,7% и 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Марко Стринга, икономист на Deutsche Bank за Европа обаче прогнозира, че през 2012 г. дупката в италианскaта хазна ще достигне 2,3%, а през 2013 г. - 1,5%.

В понеделник МВФ ревизира прогнозата си за размера на италианския дълг като обяви, че през 2012 г. очаква дълговата тежест на страната да нарасне с 2,5% до 125,8% от БВП, а през 2013 г. с 2,6% до 126,5%.

Това обаче не се оказа единствената лоша новина. Вчера агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на 13 италиански банки, включително Unicredit и Intesa SanPaulo, след като миналата седмица свали рейтинга на италианското правителство.

„Данните от Италия са толкова лоши, колкото и испанските. Разликата е, че Монти има фантастичен PR в сравнение с катастрофалното медийно представяне на испанското правителство. При това Монти се радва и на известна вътрешна популярност. Ако това предимство бъде изгубено, то Италия ще се окаже неприятно уязвима“, казва Майкъл Галахър, директор за пазарни изследвания в Idea Global.

И все пак между двете страни съществуват и доста различия, като индустриалната сила на Италия и сравнително ниските нива на задлъжнялост на италианското население.

„Единственото общо между Италия и Испания са латинските им корени. Те са две съвсем различни икономически и политически системи“, посочва Марчело Бенедети, директор продажби на Knight Capital.

„Италианската банкова система е напълно различна от тази в останалите европейски страни и това е добра новина. Периодът между ноември и март 2013 г. ще е ключов за политическото бъдеще на Италия“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
fallback