fallback

Испания пласира 12- и 18-месечни ДЦК при понижена доходност

На вторичния пазар обаче доходността по базовите 10-годишни книжа остава около 7%

17:14 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Разходите на Испания за заемане на средства от пазарите намаляха рязко днес по време на първия аукцион, след като правителството на страната обяви нов пакет от мерки за строги икономии, съобщи Ройтерс.

Но съмненията на пазарите, че страната е в състояние да избегне всеобхватна спасителна помощ, повишават разходите за финансирането ѝ, като базовите 10-годишни държавни облигации отново се насочват към доходност от близо 7%.

На аукциона днес доходността по 12-месечните съкровищни бонове падна до 3,918% годишно от 5,074% през миналия месец, когато достигна 15-годишен връх.

Доходността по 18-месечните държавни облигации намаля до 4,242% годишно при 5,107% годишно на аукциона през юни, който бе проведен малко преди страната потърси спасителна помощ за банковия си сектор.

„Доходността се понижи с около един процентен пункт, така че това не може да бъде пренебрегнато, а има и накъде още да се понижава, но ние имаме нужда от подробностите за спасителната помощ за банките“, заяви Орландо Грийн, стратег в Credit Agricole.

Министрите на финансите на страните-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) ще обсъждат условията за отпускане на спасителния пакет за испанските банки в петък, заяви говорителка на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос пък заяви, че европейските дългови пазари не функционират както трябва и че инвеститорите извън еврозоната нямат доверие в проекта „евро“.

„Липсват операции между отделните страни във валутния съюз и на практика единственото търсене за италиански дълг идва от самите италианци“, заявява Де Гиндос пред испанския вестник La Vanguardia. „Нещо подобно се случва и във Франция и Испания. Това ренационализиране на капиталовите пазари има силно отрицателно въздействие“, добави той.

Испанските банки изглежда са заявили по-голямата част от набраните днес 3,56 млрд. евро, но анализаторите се опасяват, че те може би са достигнали върха на възможностите си в това отношение.

Те се притесняват също, че мерките на строги икономии може да дадат нежелан резултат, довеждайки страната до по-дълбока рецесия, което би се отразило в намаляване на приходите от данъци и би направило по-трудно изпълняването на целта за бюджетния дефицит.

Испанското министерство на финансите вече е набрало 65% от планираните за заемане средства за годината от международните пазари чрез емисии на средносрочни и дългосрочни държавни ценни книжа, но по-високата цел за бюджетния дефицит за 2012 г., съгласувана с Европейския съюз, както и новият механизъм за облекчаване на проблемите на автономните области с финансирането им ще принудят министерството да потърси допълнителни средства от инвеститорите над първоначално планираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още