fallback

ЕЦБ показва все повече гъвкавост в политиката си

Марио Драги предложи инвеститорите да отпишат част от дълговете на проблемните банки, нещо за което предшественикът му Трише остана непреклонен

15:46 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Десет дни след като състави ново правителство в Дъблин през март 2011 г., Майкъл Нуунън заяви пред тогавашния президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан Клод Трише, че възнамерява да накара инвеститорите да се съгласят да отпишат част от дълговете на ирландските банки.

Той се аргументира с това, че частните инвеститори са направили грешен избор, като са предоставили заеми на фискално безотговорни ирландски финансови институции и особено фалиралата Anglo Irish Bank.

Ето защо, изтъкна ирландският министър председател, след като данъкоплатците са принудени да плащат за спасяването на тези банки, част от тежестта трябва да поемат и инвеститорите.

Трише обаче остана непреклонен. „Той отказа да позволи каквото и да е преструктуриране на дълговете“, коментира Нуунън пред ирландския парламент миналия месец. „Впоследствие проведох допълнителни консултации, на които повторих искането си. Той обаче го отхвърли отново“.

Близо 16 месеца по-късно ЕЦБ изглежда е на път да промени политиката си, пише Financial Times. По време на разговори за спасяването на испанските банки, проведени миналата седмица, новият президент на институцията Марио Драги предложи точно това, което Трише отхвърли – инвеститорите да бъдат принудени да отпишат част от дълговете на изпитващите затруднения банки.

Запознати с преговорите европейски представители предупредиха, че предложението е било отхвърлено от финансовите министри на еврозоната. Дипломатите коментираха, че идеята на Драги е по-скоро част от принципния дебат и че не е показателна за политиката на институцията.

„Това беше просто една отворена дискусия без оперативни резултати“, коментира участник в преговорите. ЕЦБ отказа да коментира изказването на Драги, което беше публикувано от Wall Street Journal. „ЕЦБ може да направи препоръка, когато някой поиска такава“, се посочва в изявление на банката. „Препоръките на ЕЦБ са в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС).“

„Драги пое в правилната посока, предлагайки механизъм за понижаване на дълговата тежест, при който загубите ще бъдат споделени от всички“, казва Лукреция Рейчлин, бивш директор на отдел в ЕЦБ. „Идеята обаче е много различна от всичко предлагано досега и може да доведе до пазарни сътресения, ако не бъде приложена адекватно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още