fallback

Колеблива сесия за европейските акции

Инвеститорите търсят посока в корпоративните перспективи, след като досега цялото внимание бе насочено към проблемите на правителствата

19:58 | 16.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент отчетоха минимани отклонения в днешната много волатилна сесия, след като инвеститорите осмисляха смесени икономически новини от САЩ, както и опасенията за световния растеж, предава MarketWatch.

Индексът Stoxx Europe 600 прибави 0,2% до 256,73 пункта, след като през миналата седмица се повиши с 0,7%. Британският FTSE 100 отстъпи с 0,1% до 5 662 пункта, немският DAX прибави 0,1% до 6 566 пункта, а френският CAC 40 е на практика без промяна (-0,03%) на ниво от 3 180 пункта.

”Инвеститорите търсят посока в корпоративните перспективи за второто полугодие, след като досега цялото внимание бе насочено към проблемите на правителствата, като пазарите очакваха решенията на политиците за справяне с тях”, коментира Иън Хънтър, старши стратег Акции в Dolmen Stockbrokers.

”Очакванията баха занижени през последния около месец, тъй като европейската дългова криза оказва своето влияние”, изтъква той.

Акциите на британската охранителна фирма 4GS спаднаха с 8,7% след серия понижения в оценката за книжата й от страна на брокери, след като късно в петък компанията предупреди, че очаква да понесе загуба между 35 и 50 млн. паунда по договора си за охрана на Олимпийските игри.

На другия полюс бяха акциите на Skandinaviska Enskilda Banken AB (+8,2%), след като печалбата й за второто тримесечие надмина пазарните очакванията.

Банките поведоха надолу испанския пазар, като местният индекс IBEX 35 се понижи с 2% след загубите при Banco Popular Español SA (-2,7%), Banco Santander SA (-3,3%) и BBVA SA (-3,1%). Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с 0,17 процентни пункта до 6,76%. Wall Street Journal съобщи, че ЕЦБ е подкрепила понасянето на загуби от държателите на привилегировани облигации на затруднените испански банки, нещо което беше отхвърлено от финансовите министри поради опасения, че ще повлияе негативно на финансовите пазари.

В публикацията се посочва още, че испансият финансов министър очаква меорандумът за разбирателство с ЕС на стойност 100 млрд. евро да бъде подписан в петък. Той ще позволи отпускането на 15-годишни заеми за местните банки при лихва от под 3%.

Във връзка с дълговата криза в Европа днес германският конституционен съд обяви, че ще вземе решение относно одобрението на постоянния спасителен фонд за еврозоната през септември, като не се сбъднаха опасенията за тримесечен срок при разглеждането му. 

Икономическите данни от САЩ показаха, че продажбите на дребно през юни са се свили с 0,5% - трето поредно месечно понижение (при очакван ръст от 0,2%), а индексът за производството в щата Ню Йорк Empire State през юли е нараснал до 7,39 пункта спрямо 2,29 пункта, надхвърляйки и предварителните прогнози. „Индексът Empire State се оказа много по-добър от очакваното, но сигналите са смесени. Второто тримесечие е малко по-слабо от първото, което сочи потенциално забавяне на икономическото възстановване”, коментира Хънтър. Според него инвеститорите изчакват знаци за допълнително вливане на ликвидност от Федералния резерв на САЩ, като във вторник и сряда председателят на Фед Бен Бернанке ще представи доклада си за полугодието пред Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още