fallback

Несигурността за ESM костваше част от печалбите на европейските борси

Инвеститорите обаче се оказаха изненадани от положителните икономически данни в Италия и Великобритания

19:33 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По изключение днес погледите на борсовите участници бяха насочени към Карлсруе, където германският Конституционен съд трябваше да вземе решение за постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM), съобщи Ройтерс.

Изненадата обаче дойде от страна на конюнктурните данни. Слабият ръст на Wall Street и несигурността за ESM костваха в края на сесиите част от печалбите на европейските борсови индекси.

След като началото на сесиите на европейските борси не бе обещаващо, в следобедните часове германският водещ индекс Dax мина на зелена територия и приключи сесията си с ръст от 0,7% до 6438 пункта.

Индексът EuroStoxx нарасна с 0,63 на сто до 2244 пункта. През деня обаче водещият индекс на еврозоната отчете ръст до 1,59% заради добрите индустриални данни от Великобритания и Италия. В Париж CAC 40 отчете ръст от 0,59 на сто до 3175,41 пункта, а за Лондонския индекс FTSE 100 нарастването бе от 0,65 на сто до 5664,07 пункта.

Испания получи още една година, за да постигне целта за бюджетен дефицит в рамките на 3% от брутния ѝ вътрешен продукт и ще трябва да успее до края на 2014 г. Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната се споразумяха да отпуснат на испанския банков сектор 30 млрд. евро до края на месеца, а окончателната сума на спасителната помощ за сектора вероятно ще стане известна около 20 юли.

Оптимизмът на дребния бизнес в САЩ се е понижил рязко през юни за втори пореден месец, сочат данни от изследване на американската Национална федерация на независимия бизнес. Най-песимистично са настроени бизнесмените за продажбите, печалбите и наемането на нови служители.

Доходността по испанските облигации се понижи с 23 базисни пункта до 6,78%, след като в последните няколко дни устремно нарастваше, прехвърляйки нивото от 7%, смятано от експерти за нецелесъобразно, ако се задържа за по-продължителен период. Междувременно Гърция емитира 6-месечни съкровищни бонове на стойност 1,625 млрд. евро, съобщи ИТАР-ТАСС. Сумата дори надхвърли горната граница на предварително определения диапазон от 1,250 млрд. евро, а презаписването достигна 2 пъти.

Лидер на германския DAX бе и вчерашният водач ThyssenKrupp, който днес отчете ръст на цените на акциите от 4%.

Също със силно нарастване сесията приключи и Volkswagen, чиито акции поскъпнаха с 1,8 на сто. Автомобилният концерн е получил голям кредит от бразилската банка за развитие. Освен това дъщерната компания за лекотоварни автомобили Volkswagen Pkw е увеличила силно продажбите си през юни. Така Volkswagen Pkw е продал през първото полугодие 2,79 млн. единици (+10,2%).

Акциите на Deutsche Post поскъпнаха с 1,7 на сто. Пощенският концерн засилва позициите си в областта на онлайн маркетинга чрез придобиването на intelliAd Media GmbH.

Книжата на Lufthansa приключиха сесията с цена, по-висока с 1,6% спрямо вчерашната. За юни компанията регистрира ръст от 5,4% на превозените пътници до 6,980 млн. пасажери.

Пазарната капитализация на Siemens нараства с 0,8%. Технологичният концерн обяви,  че директорът на марсианската програма на НАСА Дъг Маккъсчън и главният изпълнителен директор на Siemens Industrie Зигфрид Русвурм ще обявят на съвместна пресконференция постиженията на двете компании в областта на космонавтиката.

Акциите на фармацевтичния концерн Bayer приключиха сесията с ръст от 0,5%. Американската администрация за безопасност на храните (FDA) е одобрила лекарства на компанията за лечение на дълбока тромбоза на вените и на белодробна емболия, както и за вторична превенция на повтарящ се венозен тромбемболизъм.

За Linde обаче сесията приключи със спад от 0,9 на сто. Обявеното увеличение на капитала бе приключено успешно.

В края на DAX се закотвиха акциите на Deutsche Bank със спад от 1,2% на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още