fallback

Европейските акции регистрираха загуби за четвърти пореден ден

Днес Еврогрупата дискутира мерките за овладяване на кризата, помощта за Кипър и Испания и финансовото положение в Гърция

19:52 | 09.07.12 г.

Европейските акции приключиха сесията със спад за четвърти пореден ден, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4% до 253 пункта до 253 пункта, след като доходността по 10-годишните испански облигации днес отново надвиши 7%.

В Германия DAX 30 днес отбеляза спад от 0,35% до 6 388 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира понижение от 0,62% до 5 627 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 0,38% до 3 157 пункта.

“Основните опасения на пазарите са свързани с дълговата криза в еврозоната и високите лихви по облигациите на южните европейски държави”, коментира пред агенцията Майкъл Бор, анализатор в Nordea Private Banking.

Той прогнозира, че пазарите ще останат под напрежение през настоящата седмица.

Днес финансовите министри на държавите от еврозоната се срещат в Брюксел, за да дискутират за пореден път мерките за овладяване на дълговата криза, както и да обсъдят подробностите по помощта за Испания и Кипър и финансовото положение в Гърция. 

Днес стана ясно, че Еврогрупата ще поиска от Испания да създаде т. нар. “лоша” банка,  в която да бъдат отделени проблемните активи на финансовите институции в страната. 

Отделно на пазарите натежаха лошите данни за промишлените поръчки в Япония, които през май са отбелязали спад до повече от 10-годишно дъно.

Сред най-губещите акции в днешната сесия се наредиха лотовете на Metro, след като от компанията съобщиха, че ограничаването на разходите няма да остане без последствия.

Сред губещите позиции се наредиха още акциите на Bankia, Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Все пак индексите ограничиха загубите, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че институцията може отново да понижи лихвите, ако има достатъчно основания за подобни действия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още