fallback

Еврогрупата иска Испания да създаде „лоша банка“

Като условие за отпускане на спасителната помощ може да бъде поставено и увеличаване на капиталовата адекватност във всички испански финансови компании до 9%

11:20 | 09.07.12 г.

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) ще се обърнат днес към Испания с призив да създаде банка, в която да бъдат отделени лошите кредити. Освен това те ще поискат по-високо съотношение на капиталовата адекватност в испанския банков сектор, за да стартира включването на спасителните фондове за еврозоната в помощта за страната. Съобщението е на онлайн изданието на испанския вестник El Pais, цитирано от MarketWatch.

Позовавайки се на източници от Европейския съюз, испанското издание добавя, че за отпускането на помощта може да бъде поставено условие за одобряване на орязването на компенсациите за хора, претърпели загуби от инвестиции в привилегировани акции или подчинен дълг на спасяваните банки.

Еврогрупата ще поиска всички испански финансови компании, а не само големите банки, да увеличат капиталовата си адекватност до 9%, твърдят източниците на El Pais.

Създаването на банката с лоши кредити ще предвижда групирането на активите по реалната им стойност, а не според пазарната им цена.

Еврогрупата ще проведе заседание днес в Брюксел и ще обсъжда основно помощта за Испания и положението в Гърция. Споразуменията, които евентуално ще бъдат постигнати днес, се очаква да бъдат одобрени окончателно на извънредно заседание на 20 юли, посочват от испанското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още