fallback

Гърция призна че не спазва поетите задължения по спасителния план

Гръцката икономика премина през трудни периоди и затова спасителната програма е извън график в някои параграфи, коментира гръцкият финансов министър

21:51 | 05.07.12 г. 10
Автор - снимка
Създател

Финансовият министър на Гърция Янис Сторнарас Снимка: Ройтерс

В четвъртък Гърция призна, че е пропуснала „някои аспекти“ при прилагането на бюджетните ограничения и реформи, договорени с кредиторите, в замяна на спасителния план за страната, съобщава CNBC.

Финансовият министър на страната Янис Сторнарас направи признанието след среща с официалните гръцки кредитори - Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), чийто инспектори започнаха първия си одит след преведените на 17 юни гръцки парламентарни избори.

Опитвайки се да се възползва от предложените от новоизбрания френски президент Франсоа Оланд идеи за икономически стимули, правителството в Атина иска да облечи условията по отпуснатия на страната спасителен пакет, който задълбочава рецесията в страната.

„Гръцката икономика премина през трудни периоди на избори и икономическа нестабилност и затова спасителната програма е извън график в някои параграфи“, коментира гръцкият финансов министър.

„Представителите на Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) се пошегуваха с мен, че на срещата на Еврогрупата следващия понеделник няма да ми е забавно“, допълва Сторнарас. „Казах им, че съм наясно с това“.

Вече пета година гръцката икономика е в рецесия и почти всеки пети гръцки гражданин е без работа.

Правителството в Атина настоява, че мерките за бюджетни икономии са непоносими, но без следващия транш от 31,5 млрд. евро от спасителния фонд за страната Гърция рискува да остане без бюджет до няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още