fallback

Оптимизмът изведе борсите в Европа до двумесечен връх

Пазарите сами се подготвят за разочарование с оглед прекомерните очаквания за нови стимули, коментира анализатор

19:15 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Западна Европа продължиха възходящото си движение и днес, като в основата на повишенията се оказаха представителите на добивния сектор. Пазарният оптимизъм идва заради спекулации, че ще има нова програма от икономически стимули, която да помогне за излизане от кризата.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 достигна двумесечен връх, след като се повиши с 0,9 на сто до 257,4 пункта. Това означава, че от четвъртък до днес показателят е нараснал с цели 4,7 на сто.

„Фактът, че банките биха могли да бъдат рекапитализирани директно даде на пазарите посоката, която те търсиха”, коментира за CNBC трейдъра от Securequity Джуейд Афсар.

„Според мен обаче потенциалът за ръст от тази позиция не е голям. Трябва да бъдем внимателни, все още има фундаментални проблеми и трябва да се излиза бързо от позиция при какъвто и да е сигнал за слабост”, препоръчва той.

Днес в Германия DAX се повиши с 1,3 на сто до 6 578,21 пункта. На Острова FTSE 100 завърши деня с ръст от 0,8 на сто до 5 687,73 пункта, а във Франция САС 40 напредна с 1 на сто до 3 271,20 пункта.

„Към момента пазарите са калкулирали четвърт процентен пункт понижение на основния лихвен процент от ЕЦБ в четвъртък, увеличение на програмата на Английската централна банка за изкупуване на облигации и все по-голяма вероятност Фед да предприеме нови мерки”, коментира Андрю Тейлър, анализатор в GTF.

“Може да се отане с впечатлението, че пазарите сами се поставят в ситуация, в която ще бъдат разочаровани”, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още