fallback

Само банкова помощ може да се окаже недостатъчна за Испания

Ключовият фактор по въпроса е време, защото не е ясно дали парите за банките ще стигнат навреме до икономиката

18:13 | 03.07.12 г. 7

Снимка: Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой ще открие, че е трудно да избегне искането на всеобхватна спасителна помощ за страната въпреки мерките, одобрени на срещата на високо равнище на Европейския съюз за подпомагане на задлъжнелите испански банки и за облекчаване на натиска върху доходността по държавните облигации, посочва Ройтерс.

В петък лидерите на държавите-членки на еврозоната се споразумяха спасителните фондове за региона да финансират директно проблемни банки от началото на следващата година и да изкупуват облигации в подкрепа на затруднени страни в опит да преодолеят дълговата криза в региона, заплашваща общата европейска валута.

Споразумението обаче не бе детайлизирано и Рахой ще се изправи пред продължителни и трудни преговори, за да договори окончателно спасителната помощ, докато рецесията се задълбочава, публичният дефицит на страната нараства и един от всеки четирима работоспособни испанци е без работа.

Инвеститори и длъжностни лица твърдят, че мерките може да не бъдат реализирани достатъчно бързо, за да задържат страната на повърхността, преди 100-те млрд. евро да достигнат до испанските банки.

„Испания остава в рисковано положение. Общият ѝ дълг, публичен и частен, продължава да е огромен ... От ключово значение е да се види дали рекапитализирането може да бъде извършено достатъчно бързо“, заяви високопоставен представител на ЕС, присъствал на срещата на високо равнище в Брюксел през миналата седмица.

Най-малко 40 млрд. евро ще бъдат нужни през следващите няколко седмици, за да бъде предотвратен крахът на национализираните кредитни институции Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia и Banco de Valencia, заявиха източници от испанското правителство, а остава неясно откъде ще дойдат парите.

Испания трябва да подпише меморандум за разбирателство по програмата за рекапитализиране на банките до 9 юли, но много подробности остават неизяснени.

В допълнение правителството трябва да продължи провеждането на редовната си програма за финансиране на дълга, като остава да бъдат емитирани държавни ценни книжа на стойност около 100 млрд. евро до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още