fallback

Еуфорията на европейските борси продължава

Дори неубедителните макроикономически данни от САЩ не спряха порива на инвеститорите

19:41 | 02.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните европейски борсови индекси продължиха и в понеделник своите силни печалби от петък. След срещата на върха на ЕС дилърите таят надежда за облекчаване на паричната политика в еврозоната, а надеждите са насочени и към Азия, където утре актуалните данни за икономиката могат да подхранят отново оптимизма, предава DPA.

Така в понеделник Euro Stoxx 50 добави 1,21% до 2292,08 пункта. CAC 40 в Париж се повиши с 1,36% до 3240,20 пункта, а в Лондон FTSE 100 се покачи с 1,25% до 5640,64 пункта. Германският DAX пък добави към стойността си 1,24% до 6 496,08 пункта.

Доброто настроение се подхрани от добрите данни за икономиката от Европа, които не можаха да бъдат помрачени от лошите икономически сигнали от САЩ.

„В момента инвеститорите залагат на картата  ЕЦБ", заяви пазарният стратег Ларс Кремкоу от брокерската къща ActivTrades. Той има предвид на предстоящата в четвъртък среща на Европейската централна банка, от която инвеститори и експерти единодушно очакват основният лихвен процент да бъде намален под сегашното му рекордно ниско ниво от един процент. От страна на икономическите данни обаче на глобална ниво няма еднопосочни сигнали: докато икономическите данни от Япония и Китай допринесоха за доброто настроение на борсите, настроението на мениджърите за покупки падна леко заради новините от САЩ. Нагласите сред големите японски производители са се подобрили през второто тримесечие на годината. Това става ясно от индекса Tankan, който се изготвя от централната банка на тримесечна база. Индексът на ISM за индустриалния сектор в САЩ обаче изненадващо за първи път от близо три години насам отново падна под критичния праг за ръст от 50 пункта.

На DAX много търсени днес бяха акциите на ThyssenKrupp с ръст от 2,8%. Стоманодобивната компания е продала своя леярна в Северна Америка на Waupaca KPS Capital Partners.

Акциите на Daimler нарастват с 2,5 процента. Автомобилна компания обяви в петък, че Daimler Trucks и руският производител на камиони КАМАЗ засилват съществуващото си от 2008 г. насам стратегическо партньорство.

Книжата на на RWE напреднаха с 2%. Дъщерната компания RWE Innogy пусна в експлоатация в Полша вятърната централа Krzecin (14 мегавата).

E.ON AG добави 1,3% към пазарната си капитализация. E.ON Германия започна днес дейността си в Есен. Новото подразделение управлява и координира с близо 100 служители подразделенията Продажби, Мрежи и Децентрализирана енергия.

Акциите на Siemens поскъпнаха с 1,5%. Siemens Energy е получила обществена поръчка за строителство до ключ на комбинирана газова и парна централа Lausward в Дюселдорф.

Ръст има и за акциите на BASF, които поскъпнаха с 1%. Химическият концерн обяви нови назначения в корпоративния отдел за комуникации.

Акциите на BMW добавиха 0,8% към стойността си. Според материал на икономическото списание WirtschaftsWoche (събота) автомобилният производител иска да намали наполовина броя на служителите си на временен договор, които в момента са около 12 хиляди, и в същото да назначи хиляди от тях на постоянен договор. Акциите на Deutsche Telekom приключиха сесията с ръст от 0,7%. Телекомуникационният гигант се е съгласил да сключи стратегическо партньорство с компанията за кредитни карти MasterCard.

Fresenius също е на положителна територия, спечелвайки 0,8%. Опитът за придобиване от страна на Rhön-KLINIKUM се провали. За K + S сесията завърши с ръст от 0,3%. Производителят на торове завърши успешно продажбата на K+S Nitrogen на EuroChem.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още