fallback

Европейските борси празнуват успеха на срещата на върха

Инвеститорите посягаха смело към акциите, еврото също поскъпна значително

19:40 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международните финансови пазари очакваха малко от срещата на върха на ЕС, затова и толкова по-голяма е еуфорията, след като изненадващо бяха обявени решаващи решения. Dax затвори с ръст от 4,3% до 6416 пункта и по този начин приключи първото полугодие с печалба от 8,8%. Еврото поскъпна спрямо американската валута с повече от два цента до 1,2671 долара, а Euro Stoxx се повиши с 4,7% на сто, предаде Ройтерс.

В Париж CAC 40 нарасна с 4,7 на сто, в Мадрид IBEX 35 спечели 5,66 на сто, а в Милано  FTSE MIB се повиши с 6,59 на сто. По-скромно бе увеличението в Лондон, където FTSE 100 нарасна с 1,42 на сто.

Преди всичко решението да се създаде единен контролен орган за банките от еврозоната и да се позволи те да бъдат рекапитализирани директно от спасителния фонд на европейската валутна зона, без това да увеличава държавния дълг събуди сред инвеститорите надеждата за скорошно решение на дълговата криза. „Еврозоната не е мъртва, хората си отдъхнаха“, заяви Дейвид Теболт, главен трейдър в Global Equities.

„Така банките вече ще могат по-лесно да се рекапитализират, отколкото досега", заключи Оливер Рот, стратег по капиталови пазари в Close Brothers. "Досега основно държавите бяха отговорни затова. Тази тежест сега трябва да бъде отнета от плещите им, а така например и бюджетът на Испания ще бъде облекчен“, казва още той.

Финансовите акции в полет нагоре

На този фон печеливши преди всичко бяха финансовите акции. Европейският браншови индекс сектор скочи с повече от осем процента, акциите на италианската Unicredit поскъпнаха с 13%, а тези на испанската Santander – с 6,4%. Германските банки Commerzbank и Deutsche Bank също се възползваха от решенията от срещата на върха и приключиха с печалба от 6,2 и съответно 5,9%, като се превърнаха в най-високи стойности за Dax за деня.

Акциите на Adidas във Франкфурт пострадаха заради разочароващите данни за тримесечието на конкурента Nike. Резултатите на американската компания за производство на спортни стоки Nike за второто тримесечие на годината се разминаха с предварителните очаквания на анализаторите. Причина за това са увеличените разходи и цените на суровините, които влошават рентабилността, както и свиващото се търсене на международния пазар. Компанията отчита ръст в поръчките си за периода юли - октомври със 7% на годишна база. През предходното тримесечие увеличението беше с 12 на сто. Анализаторите обаче остават оптимисти, пише Wall Street Journal. Марк Йозефсън от Silvia Quandt Research дори вижда възможност за значително поскъпване. „Adidas ще спечели пазарен дял за сметка на Nike“, казва анализаторът.

„Споразумението за пряка рекапитализация на банките е важна стъпка в правилната посока“, казва Koen Де Люс, инвестиционен стратег в  KBC Securities. „То разбива дяволската спирала между неплатежоспособните банки и техните правителства. Това не е повратна точка в играта, но е промяна на настроението."

За да се предотврати ескалация на еврокризата, след въвеждането на централен банков надзор спасителният фонд ще може директно да снабдява с капитал проблемните банки. В допълнение е освободен и пътят към стабилност и растеж в ЕС, като ще бъдат осигиурени 120 млрд. евро, с които да бъде подкрепен икономическия растеж на страните от еврозоната. Фондът трябва да започне да действа до края на годината и да е насочен към такива мерки, които да донесат незабавен растеж, обясни Ван Ромпой.

„По този начин и акциите за спасяване на Италия и Испания ще бъдат подсилени“, смята Дариус Ковалчик, икономист от Credit Agricole CIB.

Радостта от решенията се почувства и на пазара на облигации, като възвращаемостта на испански и италиански облигации падна. Испанските облигации са с лихвен процент от 6,558%, след лихвата от 6,915% вчера. Възвращаемостта на италианските облигации падна под границата от 6%. И цените на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) за двете страни също намаляха.

Дяволът е в детайлите

Анализаторите обаче не изключват, че еуфорията на пазарите може да продължи кратко: „Много инвеститори отпразнуваха изненадващата активност на държавните ръководители. В крайна сметка от самата среща не се очакваше много", пише анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман в коментар. „Само че трябва да осъзнаваме, че решенията в средно до дългосрочен план решенията са и проблемни". Така например директната банкова рекапитализация може да се изроди в „обединяване на държавния дълг през задната врата“, казва експертът.

„Банките и фискалните рискове са тясно преплетени в периферията. В страни, в които големите банки имат експозиции в голям обем към държавни облигации, фискалните проблеми може да бъдат прехвърлени в банковия сектор, който след това, без да се срине фискът, да получат средства от ESM". И Чарлз Дибел, главен пазарен стратег в Lloyds Bank, е скептичен: „Липсват ни детайлите, а всеки знае, че дяволът се крие именно там“.

Американските икономически данни не са убедителни

Публикуваните по време на срещата на върха на ЕС икономически данни за САЩ не са убедителни. Разходите на потребителите в САЩ през май са в застой, заяви Министерството на търговията във Вашингтон в петък. Преди това те отчитаха ръст в продължение на пет последователни месеца, като плюсът през април бе твърде крехък - от 0,1%. Приходи са нараснали с 0,2%. Нивото на спестявания е скочило от 3,7 до 3,9%.

"Потребителите са пестеливи", каза анализаторът Фил Флин от PFG Best. „Една от причините е високата безработица".

Възстановяването на боледуващия пазар на труда попадна в задънена улица. Най-голямата икономика в света започва забележимо да губи набраната инерция. Тя нараства само с 1,9%, тъй като компаниите са инвестирали по-малко. В края на 2011 г. ръстът беше цели три процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 03.09.22 г.
fallback