fallback

Дж. Роджърс: Директното финансиране на европейските банки не решава проблема

Пазарната еуфория след срещата на върха на Европейския съюз няма да продължи дълго, смята известният инвеститор

14:14 | 29.06.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джим Роджърс. Снимка Ройтерс

Въпреки че пазарите приветстваха решението на европейските лидери да позволят фондовете за стабилност на еврозоната да се използват за директно рекапитализиране на изпитващи затруднения банки, популярният инвеститор Джим Роджърс заяви пред CNBC, че подобна стъпка не решава основните проблеми на региона, свързани с непосилната дългова тежест. 

„Само защото сте намерили начин да накарате банките да теглят допълнителни заеми, това не решава проблема, а напротив“, коментира Роджърс.

„Хората трябва да престанат да харчат пари, с които не разполагат. Решението на проблема със задлъжнялостта е да спрем да трупаме дългове. Това мижаво споразумение просто позволява на банките да разсрочат дълговете си за известно време“, допълва той.

След като преговаряха до късно през нощта, в петък сутринта европейските политици се споразумяха, че спасителният фонд за еврозоната (ESM) ще бъде използван за директно рекапитализиране на банки, без това да натоварва бюджета на съответните страни и без ESM да се ползва с преференциален статут сред кредиторите при изплащането на заемите.

Европейските лидери се договориха също, че ESM може да бъде използван и за стабилизиране на облигационните пазари, без страните, които изпълняват фискалните изисквания на ЕС, да бъдат принуждавани да прилагат допълнителни мерки за бюджетни икономии или икономически реформи.

Страни като Испания и Италия страдат от високата цена, която пазарите изискват за кредитирането им. Според анализаторите двете правителства не могат да си позволят да плащат подобни лихви твърде дълго.

Роджърс настоява, че сделката в Брюксел не подобрява платежоспособността на силно задлъжнелите страни като Испания. През първите 5 месеца на 2012 г. бюджетният дефицит на испанското правителство достигна 3,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, надхвърляйки заложените от ЕС 3%.

Инвеститорът допълва, че правителствата трябва да престанат да спасяват провалящи се банки, дори ако това „би довело до финансов Армагедон“. „Така или иначе ще станем свидетели на финансов Армагедон, когато финансирането за тези институции пресъхне“.

„Какво ще направите, когато след две, три или четири години пазарите изведнъж кажат "нямаме повече пари", и германците нямат повече пари, а американският дълг е достигнал нечувани нива“.

Според Роджърс пазарната еуфория покрай днешната среща няма да продължи дълго. „Колко пъти през последните 3 години сме ставали свидетели на подобна сценка – европейските лидери се срещат, пазарите приветстват това, но два дни по-късно си казват: Я чакай малко, това не решава нищо“, допълва той. Роджърс, който препоръчва инвестиции в суровини, посочва, че за момента се въздържа от нови инвестиции. „Аз притежавам суровини и се радвам, че днес те поскъпнаха. Няма да предприема нищо прибързано.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още