fallback

Испания и Италия задържат подписването на съгласувания пакт за ръста в ЕС

Четирима високопоставени представители на изпълнителната власт в ЕС ще трябва да развият подробно 4-те градивни елемента на бъдещия икономически и валутен съюз

01:10 | 29.06.12 г. 1

Лидерите на страните-членки на Европейския съюз са съгласували пакта за стимулиране на ръста в икономиките си, но Италия и Испания са отказали да го подпишат, тъй като искат преди това Германия да одобри краткосрочни мерки, насочени към понижаване на разходите им за заемане на капитал от международните пазари, съобщиха представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обяви споразумението на стойност 120 млрд. евро, уточнявайки, че то ще включва допълнителен капитал за Европейската инвестиционна банка и проектни облигации за инфраструктурни проекти.

„Пактът за ръст се радва на благоразположение и има съгласие по съдържанието му, но преди да го подпишем, искаме подробно споразумение, включващо краткосрочни мерки“, заяви на свой ред представител на испанското правителство.

Според друг Франция, която е най-силният поддръжник на пакта за ръст, също е изразила отчасти опасения за споразумението, защото не иска по-строгите мерки за бюджетни ограничения да бъдат въведени по-рано от планираното.

Междувременно лидерите на страните от ЕС ще поискат от високопоставени представители на изпълнителната му власт да развият основните елементи на един истински икономически и валутен съюз, сочат проекторешения от днешната среща, до които са се добрали от Ройтерс.

Ромпой, президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу, председателят на съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейската централна банак Марио Драги подготвиха доклад как да бъде реализиран икономическият съюз, който да доведе до емитирането на общ дълг.

„Докладът „Към истински икономически и валутен съюз“ ... разграничава 4 съществени градивни елемента на бъдещия икономически и валутен съюз: цялостна финансова рамка, цялостна бюджетна рамка, цялостна рамка за икономическа политика и укрепване на демократичната законност и отговорност“, се посочва в документа.

„Като резултат от това председателят на Европейския съвет е поканен в тясно сътрудничество с председателя на комисията, председателя на Еврогрупата и президента на ЕЦБ да развие подробна и пътна карта с необходимия график за постигане на истински икономически и валутен съюз“, пише още там.

Лидерите на ЕС ще очакват междинен доклад през октомври и окончателен – преди края на годината. Банковият съюз, който ще бъде част от процеса на интеграция, трябва да бъде проектиран за всички 27 държави-членки на ЕС, но ще позволява разграничение между 17-те страни от еврозоната и останалите.

„Съществуващите законодателни предложения за банковите фалити и за гарантирането на депозитите трябва да бъдат приети преди края на годината“, се подчертава в проекторешението, което трябва да бъде прието по-късно днес.

„На тези основания комисията ще представи преди края на 2012 г. допълнителни законодателни предложения за самостоятелна европейска система за банков надзор, обхващаща всички банки, европейска схема за гарантиране на депозитите и европейска схема за банковите фалити“, се добавя там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още